„GMO LJAJIĆ“: Priča o strategiji za promet GMO proizvoda a da NJIMA pojma nema!

rasim ljajic

Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a čak i da ta rampa bude podignuta, Srbija može da postavi uslove koje trgovac mora da ispuni da bi trgovao u zemlji, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i podseća da su druge zemlje to koristile da zaustave na granici GMO proizvode.

A ukoliko Srbija želi da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, upozorava Ljajić, zakonima ne sme da ograničava promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modifikovanih, rekli su za TV N1 u Vladi Srbije.

Sa druge strane, Ljajić ukazuje i na načine da država ograniči promet GMO proizvoda, pa čak i da ga onemogući.

– Možete da kažete da su potrebne analize domaćih laboratorija koje će dati ocenu da li taj proizvod može da bude stavljen u promet.

Potrebni su sertifikati domaćih instituta da bi mogao da bude u prometu. Možete još deset drugih nalaza da tražite od onog ko želi da trguje takvim proizvodom – kaže ministar.

Na konstataciju TV N1 da će se formalnim ukidanjem zabrane otvoriti pitanje može li se u budućnosti dogoditi da se rampa za ove proizvode podigne, Ljajić kaže da dilema „za ili protiv GMO“, mora da bude stvar struke.

– Nama o tome komentarišu diletanti. To je vrlo ozbiljno i osetljivo pitanje.

Treba razumeti bojazan stanovništva, jer su se svega naslušali, i da ne bismo govorili mi koji možda o tome pojma nemamo, neka govore stručnjaci, genetičari… – navodi Ljajić.

(Mediji)

Share this post: