Goran Hadžić pušten na slobodu

Goran-Hadzic

Goran Hadžić je optužen za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine, a sada se našao na privremenoj slobodi zbog zdravstvenih razloga

Haški tribunal pustio je Gorana Hadžića zbog zdravstvenih razloga na privremenu slobodu.

Odluku je potpisao predsednik Haškog suda Teodor Meron, piše “Danas”.

Haški tribunal prihvatio je žalbu bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, osumnjičenog za ratne zločine, i doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

Hadžić treba da se vrati u Hag do kraja maja, saopšteno je danas iz Tribunala.

On će, kako se navodi u odluci Žalbenog veća, biti prebačen na aerodrom u Amsterdamu čim to bude bilo moguće, gde će ga sačekati predstavnik Vlade Srbije, na osnovu garancija ministarstva unutrašnjih poslova.

Haški sud je 16. marta odbio Hadžićev zahtev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga – radi lečenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan rak u finalnoj fazi.

Goran Hadžić je optužen za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine.

Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

(Tanjug)

Share this post: