GOTOVO JE, Kurdi proglašavaju NEZAVISNOST!

ankara turska protesti kurdi radnicka partija

Kurdske grupe održale su sastanak na jugoistoku Turske i pozvale na proglašenje autonomije u trenutku dok turske snage vode sukobe s kurdskim pobunjenicima, kojih je, prema podacima agencija do sada ubijeno preko 200. Kurdski izvori ističu da turske snage ubijaju i civile.

Poziv na proglašenje autonomije dolazi dva dana nakon zasedanja Demokratskog Narodnog Kongresa (DTK), koji je sastavljen od više kurdskih nevladinih organizacija, u turskom jugoistočnom gradu Dijarbakir.

„Pravičan otpor koji pruža naš narod protiv politika koje degradiraju kurdski problem je u svojoj suštini zahtev za lokalnom samoupravom i lokalnom demokratijom“, navodi se u konačnom tekstu rezolucije koja nosi naziv „Deklaracija političke odluke o pitanju samouprave“.

Nema sumnje da će ovaj poziv dodatno eskalirati tenzije i sukobe između Kurda i turskih vlasti koje se oštro protive bilo kakvoj autonomiji koja bi eventualno mogla da vodi u proglašenje kurdske države.

Turski predsednik Redžep Erdogan rekao je u svom poslednjem govoru da Turska nikada neće dozvoliti stvaranje nove države unutar njenih granica.

(advance.hr)

Share this post: