Grci očajni: Ovo je biblijska nesreća… Sve je nestalo! – VIDEO

Nevreme

foto: Printscreen/ Twitter

Broj poginulih u bujičnim poplavama u blizini Atine porastao je na 15, dok je 17 osoba povređeno, a grčki premijer Aleksis Cipras proglasio je nacionalnu žalost.

– Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu – rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Među poginulima je 10 muškaraca i pet žena, dok je 11 muškaraca i šest žena povređeno, prenosi ANA, pozivajući se na Generalni sekretarijat civilne zaštite.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

– Ovo je biblijska nesreća… Sve je nestalo – rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku za televiziju ERT.

Bujične poplave su na zapadnoj periferiji grčke prestonice pretvorile puteve u mutne brzake pune blata i šuta, plaveći domove i poslovne prostorije, prenosi AP.

Navodi se i da je vatrogasna služba objavila da je neimenovana žena stradala u svojem domu na području Megare, u kojem je takođe u poplavljenoj kući pronađeno telo nastradalog muškarca.

Američka agencija prenosi da su vatrogasci primili 340 poziva za pomoć kako bi ispumpali vodu iz poplavljenih zgrada i spasili ljude koje su zarobljeni zbog nadolaska vode posle velikog nevremena.

Dodaje i da su vlasti zatvorile škole u atinskim oblastima Mandre, Nea Peramosa i Megare, dok je nemoguće prići nekim delovima auto-puta Atina–Korint koji ide kroz taj deo Grčke.

Vatrogasci su uspeli da spasu putnike autobusa koji je ostao zarobljen na auto-putu nakon nailaska bujice.

ANA je prethodno prenela da su žestoke kiše poplavile područja Mandre, Nea Peramosa i Megare, da je jedna osoba poginula, a da je više ljudi ostalo zarobljeno u kućama i automobilima.

(Agencije)

Share this post: