Haos u najavi: KATALONIJA postavila 2 uslova, MADRID aktivira „nuklearnu opciju“?!

Novi referendum

foto: AP

Katalonski lider Karles Pudždemon pismom je odgovorio na ultimatum španskog premijera Marijana Rahoja u kojem je naveo da nezavisnost ostaje suspendovana, ali da opcija proglašenja nezavisnosti i dalje postoji.

Iz Madrida odgovor je stigao vrlo brzo – španska vlada spremna je da aktivira 155. član ustava ili takozvanu „nuklearnu opciju“ i suspenduje autonomiju Katalonije.

Dva uslova za Madrid

Pudždemon je Rahoju odgovorio nekoliko minuta pre isteka roka. Dva uslova koja je postavio su da Madrid prestane sa represijom, odnosno da centralna vlast ne pokušava ni na koji način da ukine autonomiju Katalonije kao i da se pokrene dijalog dve vlade. U suprotnom, katalonski parlament mogao bi i formalno da izglasa nezavisnost.

– Ukoliko Vlada nastavi da sprečava dijalog i nastavi represiju, katalonski parlament bi mogao da krene dalje, ako zaključi da je pravi trenutak, i glasa o formalnoj deklaraciji o nezavisnosti – naveo je Pudždemon u pismu Rahoju.

Madrid: Rok je probijen, u subotu se aktivira član 155?

Agencija Rojters prenosi da će španska vlada tokom vikenda suspendovati autonomiju Katalonije, odnosno da će aktivirati 155. član ustava koji joj omogućava da suspenduje autonomiju pokrajine koja krši ustav i praktično uvede prinudnu upravu.

Španska vlada potvrdila je da će premijer održati poseban sastanak vlade u subotu da pokrene proces oduzimanja dela ili svih ovlašćenja od Katalonije i da će biti „odobrene mere koje će biti prosleđene Senatu da se zaštite opšti interesi svih Španaca“.

– Vlada će nastaviti korake predviđene članom 155 Ustava da povrati legalnost u Kataloniji, konstatujući „odbijanje“ Pudžemona da odgovori na njene zahteve – navodi se u saopštenju španske vlade.

Kako su preneli mediji, Madrid smatra da je lider Katalonije prekršio rok koji je bio do danas do deset sati ujutru.

Rojeters je ranije preneo da ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da „deluje razumno“, pošto se približava rok koji je severoistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

– Tražim od Pudždemona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan – poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

Rok na rok

Kriza u odnosima Barselone i Madrida izbila je nakon referenduma o nezavisnosti 1. oktobra koji je zabranio ustavni sud, a policija nasilno ometala.

Sedam dana nakon glasanja katalonska vlada objavila je konačne rezultate referenduma prema kojima je 90,18 odsto građana od izašlih na referendum glasalo za odvajanje od Španije.

Katalonski lider međutim nije proglasio nezavisnost, nakon čega je Madrid dao rok lokalnim vlastima do 16. oktobra da se izjasne da li su proglasili nezavisnost ili ne.

Rok koji je jutros u deset sati istekao drugi je rok koji je centralna vlast postavila Barseloni.

(Blic.rs)

Share this post: