Hašim TAČI: Kosovo je primer za međuversku i međuetničku toleranciju

Intervju

foto: AP/Tanjug

Kosovo se suočava sa paradoksima posebne vrste, izjavio je u Prištini kosovski predsednik Hašim Tači.

Kako je rekao, Kosovo je bez ikakve sumnje najviše proevropska država, najviše pro-NATO i pro-američka na svetu, a i dalje je najizolovanija.

„Kosovo je primer ne samo u ovom delu Evrope za međuversku i međuetničku toleranciju, ali nažalaost još se nismo učlanili u Unesko zbog političkih barijera Srbije i ostalih država koje zloupotrebljavaju Unesko u političke svrhe“, rekao je Tači na konferenciji „NATO i Zapadni Balkan: Regionalne dinamike u eri globalnih bezbednosnih izazova„.

On smatra da je Kosovo „šampion u regionu u borbi protiv nasilnog terorizma, nasuprot činjenici što je ostavljeno po strani i što još nije postalo član Interpola“, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu kosovskog predsednika.

Tači tvrdi i da je „Kosovo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu“ koja je ranije započela dijalog za istorijsko pomirenje među Albancima i Srbima, putem stvaranja Komisije za istinu i pomirenje.

„Nasuprot velikoj tragediji koja je izazvana tokom ratnih godina, ja kao predsednik Kosova, ali i ostali političari iz ove zemlje, želimo da zaključimo poglavlje neprijateljstva sa Srbijom, normalizujući, putem dijaloga u Briselu, odnose sa ovom susednom državom“, rekao je on.

Tači verujem da tokom naredne godine „mi treba da postignemo, da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju“.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je najbolji primer reakcije NATO-a na najveći izazov sigurnosti u to vreme u Evropi.

„KFOR, koji je garant stabilnosti na Kosovu, najuspešnija je misija mira na svetu decenijama zaredom. Kosovo je danas stabilna država sa jasnim težnjama“, rekao je Tači.

Naredna godina, prema njegovom mišljenju, može biti odlučujuća za evro-atlantsku perspektivu Zapadnog Balkana i da to zavisi od spremnosti u regionu da se prevaziđu otvoreni problemi.

„Puno radim na tom aspektu, jer ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrih susedskih odnosa“, rekao je on.

Govoreći o procesu transformacija Bezbednosnih snaga Kosova, Tači je najavio da će, obezbeđujući podršku za izmenu Ustava, Priština u potpunom partnerstvu sa SAD i NATO stvoriti Oružane snage Kosova.

Naš cilj je, kaže Tači, da postanemo sastavni deo Partnerstva za mir (PFP) i da se učlanimo u NATO.

(Tanjug)

Share this post: