„Tokom prošle nedelje postigli smo sporazum u Vašingtonu, na kojem smo radili već neko vreme i to je veliki korak ka sveobuhvatnom sporazumu (sa Srbijom).

Mi to nazivamo sporazumom o ekonomskoj normalizaciji, jer se većinom bavi ekonomskim pitanjima.

Smatram da taj sporazum dopunjava dijalog koji se odvija u Briselu“, rekao je on.

Hoti je rekao i da će Kosovo i Metohija poštovati sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

„U poslednjoj rundi razgovora sa Srbijom u Briselu otvorena su dva glavna pitanja: pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom, i finansijska potraživanja između dve zemlje.

Potpisali smo sporazum o toj zajednici 2015. godine i ne pokušavamo ni na koji način da pobegnemo od tog sporazuma, u potpunosti ćemo ga poštovati“, ukazao je on.

Kosovski premijer je evroposlanicima rekao i da se nada da će tokom sadašnjeg nemačkog predsedavanja EU biti odobrena liberalizacija viznog režima EU s Kosovom.

„Nepotrebno je reći da smo jedina država u regionu bez liberalizacije.

Poznato je da smo ispunili sve kriterijume i naša vlada pokušava da obezbedi da ti kriterijumi ostanu ispunjeni i napreduju sve vreme.

Zaslužili smo liberalizaciju viznog režima i želim da zahvalim evropskim poslanicima na podršci“, kazao je on.

Podsetio je evroposlanike da je zbog zahteva EU na početku svog mandata doneo neke „krajnje nepopularne“ odluke – uklanjanje necarinskih barijera i „reciprociteta“ koji je rotiv Srbije uvela prethodna vlada.

„Partneri u EU su nas zamolili da to uradimo.

Mi smo uključeni u ovaj proces od samita u Parizu, gde smo kao Vlada predstavili principe kako vidimo ovaj važan proces u dijalogu sa Srbijom postigli smo napredak u nekoliko pitanja“, istakao je on.

„Kada smo započeli ovaj proces, jasno smo stavili do znanja da težimo sveobuhvatnom sporazumu o potpunoj normalizaciji sa Srbijom, a do njega može doći samo uzajamnim priznavanjem“, kazao je kosovski premijer.

Na tviteru je napisao da je imao vrlo dobar sastanak s predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem o upravljanju pandemijom i procesu liberalizacije viza.

(Beta)