HRVATI TVRDE: „Brisel sprema rezoluciju za Dodika!“

milorad-dodik-zastava

Dubravka Šuica (HDZ), hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu izjavila je za „Avaz“ da u BiH niko više ne može biti zadovoljan dejtonskim statusom kvo.

Ona je dodala da treba razborito pristupiti budućnosti, pomno vodeći računa o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Odgovarajući na to kako iz perspektive Brisela vidi postizborno vreme u BiH i o kršenju odluke Ustavnog suda BiH i održavanje referenduma u RS, Šuica najavljuje da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju „kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH“.

U vezi sa referendumom, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica „ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH“.

Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promene Dejtonskog sporazuma, i to bez odlaganja.

– Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sada na potezu.

Prema mom mišljenju, međunarodna zajednica sada mora da pokrene razgovore o postdejtonskom uređenju BiH, kako bi sprečila dalju eskalaciju političke situacije u zemlji – navela je Šuica.

Na pitanje šta će službeni Brisel učiniti ako u Vašingtonu, ipak, za sada izostanu sankcije Dodiku, ona je istakla da bi svako razilaženje bilo pogubno.

– Sankcije nisu same sebi svrha, nego bi trebalo da imaju određeni učinak. U ovom slučaju željeni učinak je stabilnost BiH. Smatram da će se s postojećim ustavnim uređenjem kriza produbljivati.

Hrvatska je spremna da bude aktivan deo koordinisanih nastojanja međunarodne zajednice da se pokrene razgovor o reformi Dejtona – zaključuje ona.

(Agencije)

Share this post: