Hrvatska ublažila stav o Srbiji

savet ministara evropska unija04

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu iz EPP-a (Evropske narodne stranke) ublažili su svoje stavove prema izveštaju o napretku Srbije.

Kako navodi Jutarnji list, oni više ne uslovljavaju Srbiju njenim odustajanjem od zakona koji joj omogućava da sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

„Jutarnji list“ piše da je u kompromisnu verziju amandmana oko kojih su se trudili hrvatski poslanici iz stranaka desnog centra ušao poziv Srbiji da „pojača saradnju sa susednim zemljama i pojača napore u pronalasku nestalih osoba, te da u potpunosti podeli sve relevantne podatke“.

Poslanik HDZ-a Andrej Plenković je uoči večerašnjeg početka rasprave u Strazburu izjavio za „Jutarnji list“ da ne smatra da su hrvatski poslanici reterirali u svojim zahtevima.

„Ovo je šansa da Evropski parlament pošalje određene poruke vodstvu Srbije koje su ključne za dalji napredak Srbije prema Evropskoj uniji. Izveštaj je balansiran, a kao poslanici iz Hrvatske zadovoljni smo zato što smo uspeli naglasiti pitanja kao što su zaštita manjina, založili smo se za poštovanje čitavog niza bilateralnih sporazuma, a naravno, posebno nam je drago da je u rezoluciji naglašeno pitanje nestalih osoba“, rekao je Planković.

Kada je reč o zakonu koji se odnosi na proširenje jurisdikcije, naveo je on, smatramo da je to pitanje koje mora biti na dnevnom redu između EU i Srbije, jer je reč o zakonu bez presedana.

„Želimo da se omogući politički prostor Evropskoj komisiji da se taj problem reši u vreme otvaranja Poglavlja 23 pregovora koje se bave pravosuđem“, rekao je Plenković.

On je odbio kritiku da su se amandmani mogli pripremiti i očekuje da će se ovo pitanje, kako je rekao, „kvazi-selektivne jurisdikcije“ Srbije za područje cele bivše Jugoslavije rešavati u narednim mesecima.

„I dalje stojim kod svog mišljenja da pojedini predstavnici Evropske komisije nisu razumeli problem i krivo ga interpretirali, a potom ga i javno iskazali. Mi smo tu materiju puno bolje proučili, znamo o čemu se radi i odgovorno tvrdimo da takvog primera nigde nema“, kazao je evropski poslanik iz Hrvatske.

(Tanjug)

Share this post: