Hrvatska Vlada ponovo preti: Ako Srbi ne ograniče slanje izbeglica u Hrvatsku, granicu zatvaramo hermetički!

Nova zabrana

Hrvatski mediji danas su objavili da je vlada njihove zemlje nezadovoljna razvojem situacije posle otvaranja granica i ponovo tvrde da je Srbija u dilu sa Mađarskom čiji je šef diplomatije pohvalio Srbiju, a napao Hrvatsku.

Prenosimo vam pisanje portala „Jutarnji.hr“:

Dvadeset i četiri sata nakon ukidanja međusobnih graničnih blokada, u Srbiji je otvorena rasprava kako će se razvijati situacija s izbeglicama. Jer svima je jasno kako je problem daleko od rešenja, a time i napetosti u odnosima s Hrvatskom. Skoro identičan zaključak mogao se čuti u razgovorima koje smo juče vodili s nekim članovima Hrvatske vlade.

Stvar prošlosti

Prema njihovim rečima, kriza u odnosima s Beogradom postaće stvar prošlosti samo pod uslovom da Srbija ograniči slanje izbeglica u Hrvatsku. U suprotnom, potvrdili su u Vladi za Jutarnji list, “stvarno smo spremni da hermetički zatvorimo celokupnu granicu”.

Ovo je prvi put da službenici Vlade Republike Hrvatske, makar i neslužbeno, spominju mogućnost potpunog zatvaranja granice. A istu opciju spominju i u Srbiji. Problem će nastati ako Hrvatska pređe na takozvani plan D, koji bi podrazumevao podizanje zida prema Srbiji.

“Ako Hrvatska posegne za istom taktikom kao i Budimpešta, odnosno odluči podignuti žičanu ogradu, na hiljade izbeglica će se puno duže zadržavati kod nas. Oni se sada u Srbiji, u proseku, zadržavaju 24 sata, ali u tom slučaju biće im potrebni nedelje kako bi pronašli novu rutu ka Zapadu“, upozorili su srpski mediji.

Ko šalje izbeglice u Mađarsku, a ko ne, potvrdila je u subotu mađarska policija koja je službeno objavila da je dan ranije pokrenula 8159 postupka protiv ilegalnih migranata koji su ušli u tu zemlju.

Idlilična saradnja

Kako se navodi u izveštaju, 256 postupaka pokrenuto je u pograničnom delu sa Srbijom, dok je 7895 postupaka pokrenuto u pograničnom poasu s Hrvatskom. Pojednostavljeno, iz Srbije u Mađarsku dolazi oko 3 odsto izbeglica, a ostalih 97 procenata šalju u Hrvatsku, koja ih potom šalje Mađarima.

Zbog toga je mađarski šef diplomacije Peter Szijarto bez rezervi ishvalio Srbiju, a napao Hrvatsku, koju je zajedno s Grčkom opisao kao problematične države. Prema njegovim rečima, Mađarska i Srbija nikada nisu imale tako dobre i efektne odnose kakve imaju sada, a da bi se to postiglo najzaslužniji su premijeri Viktor Orban i Aleksandar Vučić.

Szijarto je izjavio kako je interes Mađarske da Srbija bude deo EU što je pre moguće, i dodao kako je očito da je paralelno s ulaskom Hrvatske trebalo ubrzati i pristupanje Srbije.

Tajni dogovor

S druge strane, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ponovno je upozorio na tajni dogovor između Srba i Mađara, i kao dokaz naveo kako je prelazak prvotno 300-tinjak, a potom i još tridesetak osoba preko Horgoša, graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, bio “pokušaj prikaza da to i tamo funkcioniše”.

“Ne mučite ljude i ne tranzitirajte ih u Hrvatsku pa da ih mi onda šaljemo u Mađarsku. Rešite do direktno”, poručio je srpskoj strani ministar Ostojić. Napomenuo je da su srpski prihvatni centri prazni kao i Principovac kod Šida, u kojem je u četvrtak bilo dvestotinak osoba, ali samo dok je trajala “predstava za novinare”.

Razume se da je usledila ekspresna reakcija iz Beograda, s time da ovaj put Hrvatska nije upoređena s NDH, nego je Milanovićeva Vlada optužena da “migrante tretira kao krompire ili kao stoku”.

Optužbu je izneo ministar socijalne politike Aleksandar Vulin, koji je Vučićev neformalni glasnogovornik. Vulin je izjavio da se Srbija prema azilantima ponaša humanije od Hrvatske, i dodao kako “srpska vlada migrante ne trpa u vagone, ne usmerava ih i ne vodi na Horgoš, kao što ih ne vodi ni na Tovarnik, već sami odlučuju gde će ići”.

Deblokiranje granice očito nije deblokiralo tenzije između Srbije i Hrvatske.

(Kurir)

Share this post: