HRVATSKI ANTIFAŠISTI: „Da nije bilo Narodnooslobodilačke borbe, Hrvatsku bi sada gledali sa Sljemena!“

spomenik penzioner starac

Hrvatski antifašisti su jučer u selu Paklenica, kod Novske, otkrili obnovljenu spomen kosturnicu palim borcima i žrtvama iz Drugog svetskog rata, dok su ih veterani ratova 1990-tih godina nazivali izdajnicima i poručivali im da ni taj spomenik neće dugo trajati.

Kako prenosi Hina, šezdesetak veterana, predvođenih predsednikom lokalne organizacije udruženja vojnih invalida ratova 1990-ih Ivicom Vulićem, ometali su komemoraciju uzvikujući: „orjunaši“, „bando crvena“, „izdajice“ i „bando hrvatska“.

Učesnike komemoracije, koji su se držali mirno i dostojanstveno, obezbeđivala je policija snimajući kamerom celi događaj.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Novske, Antun Maruski, rekao je da je, „od 68 spomen-obeležja vezanih za Narodnooslobodilačku borbu na području opštine Novska, posle Domovinskog rata, neoštećeno ili neuništeno ostalo samo pet“.

„Ovo što se danas ovde dogodilo u pravnoj državi se ne događa. Istinski branitelji ne buče kao ovi kvazi. Mi nismo zaboravili šta nam je donela Narodnooslobodilačka borba jer da nje nije bilo danas bismo Hrvatsku videli sa Sljemena“, rekao je potpredsednik SABA Milovan Bojčetić nakon incidenta.

(Global CIR/Agencije)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: