HRVATSKI PROFESOR IZJAVOM RAZBESNEO HRVATE: Hrvatska ima „sindrom zlostavljanog deteta“!

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović mešanje Hrvatske u evropski put Srbije naziva „sindromom zlostavljanog deteta“, jer je i sama Hrvatska imala problem pri ulasku u EU, prenose agencije.

– Hrvatska je imala probleme pri ulasku u EU, sada nastoji da se tako ponaša i prema drugima. Čini mi se da je za neke nacionaliste to jedini razlog što su prihvatili EU integracije – izjavio je Jović u intervjuu za RTS.

On  smatra da bi i Srbija postavljala uslove i blokirala da je u poziciji Hrvatske.

– Glavno pitanje je da li je to u interesu Hrvatske. To je kontraproduktivno za Hrvatsku, jer je vrlo verovatno da neće izdržati pritisak – zaključuje ovaj profesor.

Govoreći o negodovanju dela hrvatske javnosti povodom pokušaja revizije istorije i revitalizacije ustaških zločina, profesor ističe da je hrvatska podeljena zemlja.

– Civilno društvo je na braniku demokratske vrednosti. Tačno je da u socijalističkoj Jugoslaviji i u nacionalističkoj Hrvatskoj stvoreno mnogo mitova, ali oni moraju kritički da se preispitaju – smatra Jović.

Napominje da je ključno na koji način se ti mitovi preispituju i ako se to radi zbog toga da bi se rehabilitovala ekstremna nacionalistička i fašistička ustaška politika to je ogroman politički problem.

(Agencije)

Share this post: