„ID se ne može pobediti rečima“: Nemačka se diže na oružje!?

angela-merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će razmisliti o tome na koji način bi njena zemlja mogla dodatno da pomogne Francuskoj u borbi protiv terorizma, poručivši da Islamska država „ne može biti poražena rečima“.

„Kada francuski predsednik zatraži od mene da razmislim šta još možemo da uradimo, onda je naša dužnost da to i učinimo i reagovaćemo veoma brzo“, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom u Parizu.

Merkel je kazala da se zalaže sa zajedničku borbu protiv terorizma.

„To je naša misija, naša dužnost. Bićemo snažniji od terorizma“, naglasila je Merkel, prenele su agencije.

Oland je pozvao Nemačku da se više angažuje u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, ali je naveo i da razume što se Berlin ne uključuje u vojne operacije.

Nemačka kancelarka je ranije na glavnom trgu u Parizu odala poštu ubijenima u napadima 13. novembra, gde je položila belu ružu, naveo je AP.

Oland: Svetske sile da sarađuju

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da svetske sile moraju da sarađuju da bi sprečile dalje pogoršanje odnosa između Rusije i članice NATO Turske, nakon što su turske snage oborile ruski avion.

„Svi moramo da radimo na smirivanju situacije“, rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u poseti Parizu.

EU mora da pruži dodatnu podršku Turskoj po pitanju zbrinjavanja izbeglica koji beže iz ratnih područja, preneo je Rojters.

Merkel je rekla da taj incident ne bi trebalo da utiče na diplomatske napore za rešavanje sirijske krize, naveo je Tass.

(Tanjug)

Share this post: