IRAČKA TAJNA SLUŽBA: „Upozorili smo Francuze…“

Abu Bakr Baghdadi vođa islamska država teroristi irak sirija

Iračka obaveštajna služba upozorila je, dan uoči masakra u Parizu, SAD i koalicione zemlje na opasnost od neposrednih napada Islamske države, preneo je AP.

Obaveštajna služba je u upozorenju navela da je lider Islamske države Abu Bakr Bagdadi naredio napad na koalicione zemlje koje se protiv njih bore u Iraku i Siriji. Pozvao je i na „bombaške napade ili uzimanje taoca narednih dana“ i u Iranu i Rusiji.

Iračani nisu znali detalje kada ili gde će se napad odigrati, a zvaničnik francuske obaveštajne službe je agenciji AP rekao da svakodnevno dobijaju takve vrste obaveštenja.

Neimenovani zvaničnici iračke obaveštajne službe su naveli i da je Francuska bila upozorena.

Oni smatraju da su napadi u Parizu najverovatnije planirani u Raki, koji pripadnici Islamske države smatraju svojom prestonicom i gde se posebno obučavaju za takve vrste napada.

Potom su se sastali sa članovima ćelije u Francuskoj i pomogli im u napadima u kojima su, kako veruju, učestvovale 24 osobe – 19 napadača i petorica koja su bila zadužena za planiranje i logistiku, preneo je AP.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim Džafari je novinarima ranije danas u Beču rekao da su iračke obaveštajne službe dobile informacije da će se neke zemlje naći na meti napada, uključujući Francusku, SAD i Iran.

Broj poginulih u terorističkim napadima u Parizu porastao je na 132, nakon što je još troje ranjenih preminulo u bolnicama.

(Tanjug)

Share this post: