Irinej: Bila bi nam čast da primimo Papu Franciska

Svet i mi

Papu kao državnika naša država može da pozove uvek, mi se u to ne mešamo, rekao patrijarh SPC Irinej u intervjuu za Vesti.

Međutim, kako je rekao, „ono što se nas tiče, smatramo da za sada, nije prilika da papa poseti našu crkvu“.

„To pitanje dolaska pape u Srbiju odavno se postavlja. Papa je državnik. Pored toga što je glava crkve, on je i glava države Vatikana.

Njega kao državnika naša država može da pozove uvek, mi se u to ne mešamo, ali ono što se nas tiče, smatramo da za sada, nije prilika da papa poseti našu crkvu“, rekao je poglavar SPC. Patrijarh Irinej je rekao da crkva ne bi imali ništa protiv da dođe papa.

Pretnja

„Nama bi čak bila i čast da primimo papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske proteran, a neki i danas žive kao izbeglice u teškim uslovima.

Za vreme Drugog svetskog rata strašne tragedije su se dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klira uzeo učešća u najgnusnijim delima nad našim narodom.

Mi smo bili jedna crkva do polovine 11. veka i imamo mnogo zajedničkog.

Kamo sreće da smo bliži jedni drugima, jer na onom zajedničkom treba da gradimo zajednicu od koje sigurno ne bi bilo štete, nego koristi, ali smatramo da još nije vreme za takvu posetu“, rekao je Irinej.

(Vesti online.com)

Share this post: