Irinej: Ne smemo se odreći kolevke srpstva, našeg naroda koji tamo živi i naših svetinja na Kosovu

Svet i mi

Srpska pravoslavna crkva podržava evropski put Srbije ali ne smemo i ne možemo da žrtvujemo Kosovo, izjavio je za srpski patrijarh Irinej nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Njegova svetost otkriva šta je još dogovoreno danas popodne u Vladi Srbije, na sastanku na kom su još bili prisutni ministri Nikola Selaković, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić ali i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i episkop šumadijski Jovan.

– Sastanak je bi vrlo konstruktivan. Dogovorili smo se da se o svemu dogovaramo zajedno. Stav Crkve je potpuno jasan i poznat, želimo da Srbija nastavi svoj evropski put i tu ima našu punu podršku, ali se ne smemo odreći kolevke srpstva, našeg naroda koji tamo živi, naših svetinja.

Ne smemo žrtvovati Kosovo zarad Evrope, jer ono nema cenu – kaže patrijarh srpski Irinej.

Kako je već ranije bilo najavljeno, premijer je na sastanku delegaciju SPC upoznao sa razgovorima koji su pre dva dana vođeni u Briselu, oko dalje borbe za sprečavanje ulaska Kosova u Unesko, ali i sa posledicama rešenja koje je donela EU u procesu integracija Srbije.

(Kurir)

Share this post: