Islamska država kidnapovala medicinske radnike iz Srbije?!

Pretnje

Teroristi Islamske države (ISIL) kidnapovali su oko 20 medicinskih radnika, među kojima su i radnici iz Srbije, tokom napada na bolnicu „Ibn Sina“ u Sirtu, javlja Si-En-En pozivajući se na jedan izvor iz bolnice.

Grupa od više od 30 naoružanih džihadista ISIL  napala je u ponedeljak bolnicu dok je autobus čekao da prebaci radnike, koji nisu Libijci, u prestonicu Tripoli.

Većina otetih su Filipinci, a ostali su iz Ukrajine, Indije i Srbije, rekao je za američkoj TV stanici neimenovani bolnički zvaničnik. On smatra da ekstremisti ISIL nisu želeli da medicinski radnici napuste grad pošto je reč o jedinom medicinskog timu u tom mestu, u slučaju da neki od boraca bude ranjen ili povređen.

U međuvremenu, filipinska vlada je saopštila da četiri medicinske sestre iz Filipina, za koje je prethodno saopšteno da su otete iz bolnice, nisu kidnapovane, već ih je na bezbedno mesto odveo jedan prijatelj. Žvaničnici libijske milicije, koja se bori protiv lokalnog ogranka IS za kontrolu nad Sirtom, sinoć je saopštio da su bolničarke otete u popodnevnim satima, prenela je agencija AP.

Dalje, ukrajinska agencija UNN dodaje da je oteto 15 ukrajinskih lekara, ali su ubrzo oslobođeni. Ista agencija javlja da je trebalo da lekari napuste taj grad zbog pogoršanja bezbednosne situacije u tom regionu.

Grad Sirt nalazi se između između Tripolija i Bengazija i bio je glavno uporište snaga lojalnih Moameru el Gadafiju u libijskom građanskom ratu. Gadafi je u tom gradu i ubijen. ISIL je preuzeo kontrolu nad gradom krajem prošle godine, uključujući bolnicu.

Grupa je preuzela odgovornost za odsecanje glava 21 egipatskom hrišćaninu pre dva meseca.

VUČIĆ: Proveravaju se informacije o navodnoj otmici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u toku provera informacije o navodnoj otmici srpskih medicinskih radnika u Libiji, i da je veoma zabrinut zbog tih informacija. Vučić je novinarima u Obrenovcu rekao da je tim povodom na vezi sa šefovima službi bezbednosti.

„Veoma sam zabrinut zbog tih informacija. Znate da smo pre godinu i po dana uspeli da spasemo petoricu naših građana iz Libije“, podsetio je premijer.

On je dodao da će sve informacije biti dostupne javnosti čim budu proverene.

(Tanjug)

Share this post: