ISTORIJSKA PRESUDA SRPSKOG PRAVOSUĐA: Koja povratio autorska prava od PGP RTS-a!

KOJA -DISCIPLINA KIČME

KOJA -DISCIPLINA KIČME

U tužbi firme Maskom protiv PGP RTS-a, prvi put u istoriji jedan srpski sud je presudio u korist originalnog proizvođača fonograma.

Time je, na temelju Zakona o autorskim i srodnim pravima, sud napravio jasnu razliku između proizvođača fonograma i izdavača.

Na osnovu ugovora koji je Maskom zaključio s frontmenom “Discipline kičme” Dušanom Kojićem Kojom, Privredni sud u Beogradu je doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da Maskom, a ne PGP RTS, ima pravo da od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubira naknadu od fonograma “Disciplina kičme”.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka.

Na osnovu togapravo na naknadu za korišćenje fonograma, koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno Maskomu dok im traje ugovor s Kojom, a ne PGP-u, koji je svih ovih godina tu naknadu bez osnova ubirao.

Nakon donošenja presude Koja je kratko izjavio: “Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga.”

Slobodan Nešović Loka, direktor Maskoma i osnivač nedavno predstavljenog Društva proizvođača fonograma “Matrica”, takođe je bio zadovoljan presudom.

“Ovo je istorijska presuda jer predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posledice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja imovinska i ljudska prava. Simbolično je i to što je prvu pozitivnu presudu dobio baš Koja, a sve u skladu sa njegovim stihovima “Vreme je za pravdu, vreme je za istinu”,kazao je Nešović.

(Ekspres)

Share this post: