Ivica DAČIĆ: To što je Makedonija uradila Srbiji, ne radi se prijateljima!

Intervju

foto: B92, Tanjug

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u UNESKO, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije.

– Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESKO, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko Kosova u UNESKO, ima u vidu poziciju Evropske unije – istakao je Dačić za Tanjug.

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Ime te države je predmet sporenja sa Grčkom, koja osporava naziv Makedonija.

Dačić u izjavi za Tanjug ukazuje da je najava zvaničnog Skoplja da će u glasanju za članstvo Kosova i Metohije u UNESCO imati u vidu poziciju vecine zemalja članica EU, „direktno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera Zaeva, da će Makedonija biti uzdržana“.

Vučić: Imamo čvrste dokaze zbog kojih odmah reagujemo! (VIDEO)

On je istakao da je Zaev, osim javnih izjava na tu temu, stav o uzdržanosti izneo i premijerki Brnabić u Trstu.

Promena stava će, poručuje šef srpske diplomatije, „direktno uticati na naše dobrosusedske odnose„, ukazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dobri odnosi su naš cilj, ali samo na bazi reciprociteta.

Odluka Srbije da povuče osoblje Ambasade u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili, a to je, istakao je, nešto što se ne radi prijateljima, izjavio je Dačić.

(Tanjug)

Share this post: