IZETBEGOVIĆ OŠTRO KA RUSIJI: Podrška RS će vas skupo koštati!

bakir-izetbegovic

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je očekivano izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasedanju članica Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH.

„Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvesno vreme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske.

Podrška političkoj avanturi, koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, doneće štetu svima, i BiH, i RS, i regionu, a u konačnici i Rusiji“, rekao je Izetbegović za „Kliks“.

Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIK-a su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema rečima ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova sporna, jer isključivo traži ustupke od RS, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov, potrebno u ovom trenutku, prenosi „Kliks“.
S obzirom da je za zajednički stav članica PIK-a potreban konsenzus, verovatno će biti zakazana nova sednica na kojoj je potrebna prosta većina glasova za donošenje odluke.

Na zakazani referendum u RS mogu da reaguju visoki predstavnik u BiH (OHR), od kojeg se očekuje da spreči zakazani referendum u RS, i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtev da naredi odlaganje referenduma u entitetu Republici Srpskoj, prenosi „Kliks“.

„Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati i visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica“,

kazao je Izetbegović.

(Mediji)

Share this post: