Izetbegović: Vučićeva podrška Dodiku znači povratak politike inata i konflikta

bakir-izetbegovic

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da podrška premijera Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci znači vraćanje jednostranoj politici inata i konflikata.

Izetbegović smatra da je obeležavanje 9. januara, dana kada su 1992. srpski poslanici napustili Parlamentarnu skupštinu BiH i odlučili da se „teritorijalno razgraniče s muslimanima i Hrvatima“, nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, prenosi Fena.

S druge strane, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je juče da će 9. januara prisustvovati zvaničnoj proslavi Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci.

Izetbegović pojašnjava da Vučić pokušava da spoji dijametralno suprotna stajališta – odricanje od srpske politike „koja je pre četvrt veka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova“, i snažnu podršku predsedniku RS Miloradu Dodiku „koji sve jasnije i otvorenije takvu politiku zastupa“.

Ustavni sud BiH je krajem novembra proglasio neustavnom odluku o Danu RS, nakon čega je usledila zajednička izjava vodećih političkih predstavnika tog entiteta kojom je odbačena odluka Ustavnog suda o osporavanju 9. januara kao Dana RS, podseća Fena.

(Alo)

Share this post: