Jačina mogućih eksplozija na Suncu, energetski udar u Zemlju od milijardu megatona!

suncev sistem planeta zvezda sunce mlecni put univerzum svemir

Energija koja nastane eksplozijama na Suncu mogla bi se uporediti sa bombom jačine milijardu megatona, što bi moglo prouzrokovati prekid svih telekomunikacionih veza kao i energetskih sistema na Zemlji.

Sunce bi moglo da zapreti ogromnim plamenom vatre, pri čemu će se osloboditi velika količina energije, koja bi mogla uništiti mnoge energetske sisteme na Zemlji od kojih zavisimo, upozoravaju naučnici, a piše „Independent“.

Ogroman blesak energije sa snagom jednakom nuklearnoj bombi od milijardu megatona mogao bi prouzrokovati prekid svih telekomunikacionih veza kao i energetskih sistema na Zemlji.

Nakon istraživanja kretanja energetskih talasa zvezde koja izuzetno nalikuje našem Suncu, naučnici su otkrili da bi, ukoliko dođe do takvog scenarija, Sunčeve baklje mogle prouzrokovati nepredvidive štete na Zemlji.

‘Ukoliko dođe do toga da naše Sunce proizvede ovakav superplamen, biće to velika pretnja svim oblicima života na Zemlji. Naš GPS, kao i elektrocentrale i ostali energetski sistemi mogli bi biti ozbiljno ugroženi.

Drugim rečima, moglo bi doći do potpunog kolapsa života kakav znamo”, rekla je vodeća naučnica ove studije Kloi Pju sa Univerziteta u Vorviku.

“Ipak, prema dosadašnjim aktivnostima Sunca, mogućnosti za takav scenario su jako male’, dodala je Kloi Pju.

(B92)

Share this post: