Je li sa Trampom današnja Stalјingradska bitka završena, a nova Jalta pred nama?

tramp-zid

Piše: Radovan TVRDIŠIĆ

TRAMPOVA pobeda, na predsedničkim izborima u SAD (overena konačno i elektorskim glasovima), izbori u Bugarskoj, Austriji, Moldaviji i referendum u Italiji – još jednom nam pokazuju koliko je savremeni svet beznadežno podelјeno mesto.

Ono što je za jedne nada – za druge je očajanje.
Ono što je za jedne smrt – za druge je rađanje.
Ono što je za jedne napredak – za druge je entropija.

I svi su u pravu.

Civilizacija ili anticivilizacija

Zavisno od toga koji vrednosni sistem zagovarate danas, možete da birate između dve globalne životne ponude.

Jedna je ona koja promoviše konzervativan sistem vrednosti zasnovan na ponovnom uspostavlјanju državnih suvereniteta, nacionalnih identiteta i porodičnih modela društva.

Simbolički je predstavlјa Rusija a personalizuje Putin, sigurno najuticajnija globalna ličnost u prve dve decenije 21. veka.

Ako vam se ova ponuda ne sviđa, možete odlučiti da budete na strani svetske nadelite koja se odaziva na razna imena: liberali, neokoni, korporativisti, sorošoidi i sl.

Ta po broju minorna a po uticaju zastrašujuća grupa je zarad plјačke malog čoveka i svoje apsolutne vlasti propisala novi sistem (bez)vrednosti.

U tom, fluidnom, sistemu društvena pravila se u interesu „nadelite“ menjaju od situacije do situacije a po pravilu su protiv svakog posebnog identiteta i tradicije.

Srbi su vrlo dobro osetili sve izopačenosti takvog sistema.

Naravno da su SAD bile nesumnjivi reprezent ove druge ponude i isporučivale su nam je preko gomile oholih činovnika čijih imena i fizionomija ne želimo ni da se sećamo.

Dakle: imamo dve globalne ponude, imamo njihove nosioce i imamo sukob koji varira od hladnog rata u kome se živi do vrućeg mira u kome se umire.

Zbog planetarne informacione premreženosti – klјučna specifičnost ovog svetskog sukoba je da linija fronta ne prolazi između granica država, kao nekada, već kroz same države, zajednice, institucije pa čak i porodice.

Trampov potencijalni prevrat

Kada u takav podelјeni svet bane Tramp, i pritom pobedi u trci za predsednika najmoćnije zemlјe Zapada, koja je ujedno i nosilac liberalno-intervencionističke dogme, dolazimo do zanimlјivog paradoksa u kome američki predsednik, decenijama unazad zadužen za podele i sukobe, barem na trenutak postaje globalni narodni ujedinitelј.

Tiha većina u SAD, Rusiji, Srbiji, Siriji, Mađarskoj i širom sveta se zbog njegove pobede još uvek raduje i nada, a instalirani delovi upravlјačkih elita istih država strepe i tuguju.

Pa zar to, uz punu doze neophodnog opreza, nije svojevrsno čudo?

A Trampova pobeda je samo poslednji u nizu velikih događaja čije razmere, neočekivanost i uticaj teško mogu da se objasne isklјučivo racionalnim elementima.

Ti događaji se pre mogu kvalifikovati kao ogromna iznenađenja jer je zahvalјujući njima konzervativni deo planete, godinama ponižavan, ismejavan, razjedinjen i skoro u beznadežnoj situaciji zaustavio zahuktalu korporativnu kamarilu.

Ta liberalna struktura je prethodno – izgovarajući se lјudskim pravima – porazila ili potčinila sve svoje suparnike i zavela ekonomsko i medijsko-vrednosnu tiraniju globalnih razmera

Reč je o verovatno najmoćnijoj, globalno integrisanoj grupaciji – vojno, medijski i ekonomski – u poznatoj istoriji koja je samo par istorijskih trenutaka ranije kontrolisala bezmalo čitavu planetu.

Još juče su se političke vrhuške poraženih zemalјa utrkivale u podaništvu a NATO, EU, UN, OEBS, MMF, Svetska banka i slične međunarodne institucije poslušno izvršavale svaki zapadni nalog, a već danas živimo u bitno izmenjenom svetu u kome se tradicionalisti raduju seriji događaja koji su, skoro pa dobijenu, pobedu neokona pretvorili u predvorje njihovog teškog poraza.

Iako je jasno da rat još nije gotov, mnogi smatraju da je Stalјingradska bitka završena, a nova Jalta pred nama.

Sedam geopolitičkih čuda

Razlog za konzervativni optimizam mnogi vide u činjenici da su se u poslednjih petnaestak godina već desila čuda čiji će puni domašaj osvetliti tek neka buduća, objektivnija istorija.

Prvo čudo

Srbija se suprotstavila NATO.

Za razumevanje ovog čuda nije presudna ni priroda Miloševićeve vladavine ni odredbe Kumanovskog sporazuma pa čak ni neplanirana istrajnost otpora, već činjenica da se neka država uopšte suprotstavila korporativnom Zapadu i to na vrhuncu Klintonove neokonske snage.

Time su Srbi sebe nesumnjivo izložili patnji i stradanju, ali su i kupili vreme tradicionalno orijentisanom svetu (a ne samo Rusiji kako se često pogrešno shvata), zaslužili divlјenje svih slobodumnih lјudi i možda kredit za buduće vreme.

Drugo čudo

Putin i sva gomila šamara koje je naneo neokonima – od Čečenije preko Gruzije i Krima do Sirije.

Ne sme se zaboraviti da Putin postaje premijer samo 3 godine po povlačenju „drugog američkog ministra spolјnih poslova“ u liku Kozirjeva i za svojih 17 godina vlasti redefiniše i vaskrsava Rusiju iznutra i istovremeno potpuno vraća njen geopolitički značaj spolјa.

Time je bačeno seme za alternativnu civilizacijsku ponudu čiji plodovi ubrzano dozrevaju. Vrednosti multipolarnosti, suverene države, tradicionalnih porodičnih zajednica ponovo postaju primamlјive za većinu čovečanstva.

Treće čudo

Kontinuitet ekonomskog i političkog jačanja Kine koja je svojom postojanošću tiho podrivala apsolutnost zapadne dominacije.

Ova kineska reka je tiho urušavala temelјe zapadne ekonomske dominacije i stvarala uslove za globalnu ekonomsku alternativu.

Četvrto čudo: Ekonomska kriza

Ona je i poslednjim objektivnim posmatračima razotkrila lažlјivu prirodu neoliberalne dogme o nepogrešivoj ruci tržišta. Tu mitsku, ali atrofiralu ruku morala je da pomeri američka država i to poreskim prihodima običnog sveta.

Time je podmetnut eksploziv pod bajku o slobodnom i samoregulišućem tržištu, ali je istovremeno u vazduh odleteo i mit o svemogućem i svekontrolišućem Zapadu.

Car je bio go iako se njegova svita još uvek ponizno klanjala.

Peto čudo: Bregzit

Početak kraja EU i iluzije zapadnog jedinstva.

U prevodu na jezik običnog čoveka: ako Englezi napuštaju briselsko društvo – onda to društvo i nema neku perspektivu.

Šesto čudo: Tramp

Uprkos neophodnoj opreznosti povodom njegovog kapaciteta za suštinske političke promene, već samom pobedom u predsedničkoj trci ulazi u istoriju kao čovek koji je teško ranio klintonovsku korporativno-liberalnu zver i kupio svetu još malo relativnog mira.

Posle ovakvog niza treba da se nadamo još i sedmom velikom čudu u Francuskoj.

A posle 7 svetskih čuda – događaji sličnog karaktera koji će uslediti neće više biti čudesni već samo logični.

Postaće samo neminovna posledica čudesne promene globalne civilizacijske paradigme.

A mi ćemo tada ući u novi istorijski ciklus u kome svet sigurno neće postati savršeno, ali će verovatno biti bolјe mesto.

(Agencije)

Share this post: