Jedna od naših najboljih glumica svih vremena, danas bi napunila 55 godina (VIDEO)

Sonja Savić  foto Vladislav Mitic

Sonja Savić foto Vladislav Mitic

Sonja Savić je rođena 15. septembra 1961. godine u Čačku, a preminula je u 47. godini, tačnije 23. septembra 2008. godine u Beogradu, usled prevelike doze narkotika.

Sonja Savić danas bi napunila 55 godina.

Pronađena je u svom stanu u Kursulinovoj ulici. Sahranjena je u selu Donja Gorevnica.

I dok su njene uloge ušle u antologiju srpskog filma, ono što je govorila verovatno nećete naći u zbornicima mudrih misli – a mnogo biste mogli da naučite iz njenih reči i iskustva.

Što sam starija…

(…)Tako saznajem da sam bila ljubav nečijeg života, a taj neko živi sa drugim. Ili da sam ja sveta žena, žena koja seče vene zbog nekog trećeg čoveka. Što sam starija, sve manje razumem.

O razorenom životu

– Moj život je potpuno uništen i razoren. Ovde, ako nemaš debelu zaleđinu, ovo je rodovska zajednica – nema opstanka.

Samoubistvo jedne mladosti

– Da. Danas živim u zatvorenoj zoni Interpola, u estetskom, duhovnom i životnom pogledu ja sam sama. Autentičnost personalnog sretanja sa ljudima, sa njihovom muzikom, filmovima i knjigama, moj je najintimniji oltar i moja monaška civilizacija.

Zato govorim o Indošu, Zlatku Buriću Kići, Rundeku, Ivici Vidoviću… Susret sa tim ljudima smatram najvećim kvalitetom mog života. Čitava generacija onih koji su sledili ovakve učitelje završila je kod Vukovara s bombom pod stomakom. Bilo je to samoubistvo jedne mladosti.

Udovica u 29. godini

– Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću imati brak i porodicu sa čovekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav. Otkako je on otišao iz mog života, kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom.

Sreća u nesreći

– Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja.

O filmu „Una“

– I, ako se uzme da se gleda kao meki pornić, onda to zaista postane infantilan, smešan film. Onda su te scene neuzbudljive, ostavljaju gledaoca hladnog i, otprilike, svode se na komentare da li erekcija može da se dogodi u roku od 5 sekundi ili ne može? Ili: zašto ona ima čarape kad vodi ljubav?!

Ima sjajnih mladića, a ima i lepih dana

– Pa da ti kažem, ja mladićima mnogo ne verujem, niti oni meni. Kod mene je nastupila neka faza totalne praznine, nema baš nekih mladića. Kad sam bila veoma mlada, bila sam ja jako zaljubljena i dugo sam volela; celih pet godina.

Imala sam sjajnog prvog mladića, prvog pravog. A zatim su stalno nekud putovali, ti meni dragi muškarci, i uvek kad je trebalo da otputuju – poslednje tri nedelje su provodili sa mnom… I onda sam se ja naučila prolaznosti.

Ali, naravno, ima sjajnih mladića, a ima i lepih dana…

Ne ubiti, a proći rat

Bilo je najteže proći rat, a nikoga ne ubiti. Ne ubiti, a proći rat znači pronaći paradoksalni izlaz.

Sonja i moda

Suknja od skaja I sako na golo telo nisu se pre mene nosili, bojila sam tušem nokte u crno, zato što takvog laka nije bilo. I još nešto: do 45. godine ja još nisam dobila ozbiljan honorar za svoj rad. Mada, u stvari, u alternativi I ne može da se očekuje novac.

(24Sata.rs)

Share this post: