JESMO LI OSTALI SAMI: Srbija krvari i guši se a sile „pozivačice“ nikako to da zaustave!

hram-hrista-spasa-pristina-kosovo-crkva

Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni Hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru, naveo je otac Sava ne Tviteru.

Otac Sava Janjić naveo je na Tviteru da su nepoznate osobe podmetnule vatru u Hramu Hrista spasa u Prištini.

Episkop Raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio taj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.

„Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji.

Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom Hramu Hrista spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre.

Dva puta smo se do sada zvanično obraćali kosovskom ministru za unutrašnje poslove kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta ostali smo bez odgovora“, naveo je episkop Teodosije.

Episkop je naveo i da taj incident nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i da ne doprinosi izgradnji poverenja.

Eparhija Raško-prizrenska saopštava da će obavestiti i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić najoštrije je osudio skrnavljenje hrama.

„Podmetanje požara u svetinji ali i lomljenje spomen ploče u Starom Grackom, nasilni protesti u Mušutištu posledice su sve češće pojave netolerancije, nacionalizma i radikalizma u kosovskom društvu“, rekao je Jevtić agenciji Tanjug.

RTS

Share this post: