Jocić pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo Pukanića

joca amsterdam

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Sretena Jocića, zvanog Jovca Amsterdam, optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, dok je Željku Milovanoviću potvrdio kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva.

Presuda u odnosu na Milenka Kuzmanovića, koji se tereti za pomaganje, je ukinuta i vraćena Speciajnom sudu na ponovno suđenje, saopštio je Apelacioni sud.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud doneo pravilan zaključak da tužilac sudu nije pružio jasne i nedvosmislene dokaze za tvrdnju o tome da je Jocić u prvoj polovini 2008. godine na teritoriji Republike Srbije organizovao kriminalnu grupu.

Nema dokaza ni da su pripadnici postali Milovanović i Kuzmanović, kao i zagrepčani Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, i tako organizovani izvršili ubistvo Pukanića.

Jocić se nalazi na izdržavanju druge zatvorske kazne od 15 godina, na koju je osuđen zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine.

Od početka procesa kada je 2009. godine uhapšen, Jocić je negirao krivicu i bilo kakvu vezu sa Pukanićevim ubistvom, a na suđenju je u više navrata tvrdio da su mu te optužbe namestile albanska, crnogorska i hrvatska mafija..

Ovom presudom sa Jocića su skinute sumnje tužilaštva da je organizovao ubistvo Pukanića po nalogu N.N. lica koje mu je za to platilo milion i po evra, a da je motiv ubistva bilo koristoljublje. Pored Pukanića prilikom eksplozije 23. oktobra 2008. godine nastradao je i njegov saradnik Niko Franić.

Milovanović je još 2013. godine u Zagrebu u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora, jer je podmetnuo ekspoloziv, ali Apelacioni sud smatra da nema smetnji da i beogradski sud zasnuje svoju nadležnost jer Milovanović tu kaznu nije izdržao u Hrvatskoj.

Pošto je dobio maksimalnu zatvorsku kaznu ima pravo da uloži još jednu žalbu Vrhovnom kasacionom sudu, koji će doneti konačnu reč u njegovom slučaju.

Presudom je utvrđeno da je Milovanović postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara. Kuzmanović se tereti da je pripadnicima zagrebačkog dela “grupe“ trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.

Hrvatskom delu grupe Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanu Guduriću i Slobodanu Đuroviću kao i Milovanoviću sudilo se u Zagrebu.

Vrhovni sud Hrvatske prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na 150 godina zatvora smanjio je u aprilu za svega dve godine.

Robertu Mataniću koji je organizovao grupu, Vrhovni sud je potvrdio 33 godine zatvorske kazne, njegovom bliskom rođaku Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

Željku Milovanoviću koji je eksplozivom u mopedu koji je dovezao u dvorište Nacionala ubio Pukanića i Franjića potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću koji je u rezervi čekao sa snajperom ako eksploziv zataji potvrđena je kazna zatvora od 30 godina.

Đurović je kao posrednik između naručioca ubistva i izvršioca osuđen na 25 godina zatvora.

Prema srpskoj optužnici, motiv ubistva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Zagrebački sud nije utvrdio postojanje zločinačke organizacije, kako se navodi u optužnici, kao ni naručioca ubistva, pa tako ni motiv Pukanićeve likvidacije.

Motiv optuženih za to ubistvo, prema stavu suda u Zagrebu, bilo je koristoljublje budući da su za ubistvo jednog od najeksponiranijih novinara na ovim prostorima dobili 1,5 miliona evra.

Taj sud smatra da samo Đurović, koji je bio veza između nepoznatog naručioca i izvršioca i koji je podsticao na to ubistvo, zna ko je naručilac Pukanićevog ubistva.

Đurović je, pak, u januaru 2011, svedočeći putem video konferencijske veze sa županijskim sudom u Zagrebu, branio pred Specijalnim sudom u Beogradu svog kuma Jocića, navodeći da on nema nikakve veze sa ubistvom vlasnika hvatskog „Nacionala“.

Svoju tvrdnju Đurović je potkrepio upravo navodima presude Županijskog suda u Zagrebu u kojoj se Jocić ni ne pominje, dok ga srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal tereti kao organizatora te likvidacije.

„Sreten Jocić je uhapšen samo na osnovu izjave (svedoka saradnika iz hrvatskog procesa) Tomislava Marjanovića da je u stanu Roberta Matanića razgovarao sa nekim i da on pretpostavlja da je to Jocić“, rekao je tada Đurović.

Osuđeni Gudurić i Matanić su odbili da iz Zagreba svedoče u beogradskom procesu.

(Tanjug)

Share this post: