Jorgovanka Tabaković: Postoji prostor za povećanje plata i penzija

tabakovic

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da postoji prostor za povećanje plata i penzija.

„Svi trendovi koji ukazuju o usklađivanju neravnoteža su neočekivano dobri i oni daju za pravo da će plate i penzije moći da budu povećane“, rekla je Tabaković za Televiziju Pink.

Ona je objasnila da je najveći doprinos fiskalnoj konsolidaciji Vlada Srbije učinila boljom naplatom poreskih prihoda, odnosno PDV, akciza i kao i neporeskih prihoda, a da je samim smanjenjem penzija ušteđeno dve milijarde dinara, budući da se pre njihovog smanjenja na mesečnom nivou za njih izdvajalo 42 milijarde, a posle snižavanja 40 milijardi.

Tabaković je saopštila i da Srbija po prvi put ima potpuno pokriven tekući deficit, koji je na minimumu od četiri odsto, stranim direktnim investicijama.

„Po prvi put Srbija ima potpuno pokriven tekući deficit, koji je na minimumu od četiri odsto, stranim direktnim investicijama.

To omogućava i Vladi Srbije i NBS da relaksiranjem monetarne politike podstaknemo privredni razvoj, ali održiv, da bude investicija, i na bolji životni standard“, rekla je Tabaković, dodajući da je fiskalni deficit u odnosu na prošlu godinu niži za 80 odsto.

Govoreći o smanjenju referentne kamatne stope, guvernerka je navela da je ta stopa sada pet odsto i da je to jedan od instrumenata kojima NBS želi da pojeftini kredite građanima, da omogući snižavanje kamatnih stopa i da se time dođe do poboljšanja životnog standarda. Guvernerka podseća da je po dolasku na tu funkciju zatekla inflaciju od 12,9 odsto, a da je ona danas na godišnjem nivou 2,1 odsto.

Pokrenućemo radne akcije

„Kada je u pitanju snižavanje kamatnih stopa, u 2012. godini za kredite građana u dinarima one su bile 21 odsto, a danas su prosečne 15,2 odsto. Za dinarske kredite privrednicima 2012. godine bile su 17 odsto, a danas su 9,4 odsto“, rekla je Tabaković, poručujući da su to konkretni rezultati mera koje je primenjivala NBS.

Ti konkretni rezultati, kako je dodala, nisu deo uspeha same NBS, već je i Vlada Srbije u mnogome olakšavala posao fiskalnom konsolidacijom i politikom da ne troši više od onog što prihoduje.

„Ova vlada je smanjila deficit, koji je na republičkom nivou 80 odsto manji u odnosu na deficit prošle godine“, rekla je Tabaković, dodajući da inflaciona očekivanja daju za pravo da veruje u stabilnost inflacije i kursa.

(Novosti online)

Share this post: