Još jedan jak udarac za Ameriku: Indija ulazi u Evroazijski savez

indija tadz mahal hram rama

Indija je učinila prve korake stupanja u Evroazijski savez, a ova vest je još jedna u nizu koja je snažno uzdrmala temelje urušavajuće geopolitičke konstalacije na čijem je vrhu Bela kuća.

Posle Egipta, Vijetnama i Irana, zemlja koja je izrazila nameru da pristupi evroazijskim integracionim procesima je Indija. Indija je otpočela pregovore o ulasku u zonu slobodne trgovine Evroazijskog ekonomskog saveza.

Ambasador Indije u Moskvi, Pundi Šrinivasan Raghavan, potvrdio je da su pregovori između vlasti Rusije i Indije u toku, te da će ovaj ugovor o zoni slobodne trgovine ojačati obe zemlje i otvoriti nove horizonte saradnje sa svim zemljama evroazijskog bloka.

Strategija sprečavanja evroazijskih procesa koju je otpočela Bela kuća ratom u Ukrajini se potpuno raspada.

Iako su SAD smatrale da će konflikt u Ukrajini zakočiti proces evroazijskih integracija u potpunosti, te da će sankcije oslabiti ekonomiju Rusije, dešavaju se potpuno drugačije stvari.

Naime, evroazijske integracije se šire na potpuno neočekivanim frontovima, odnosno, na prostorima koji su podrazumevani potencijalnim evroazijskim prostorima u najdaljoj projekciji.

Očigledno da je napad Zapada na Rusiju preko Ukrajine se vratio Vašingtonu i Briselu kao bumerang. Ono što je Moskva računala da realizuje u nekim budućim decenijama je počelo da se ostvaruje, a to je da evroazijski blok kreće da se širi azijsko-arapskim pravcem.

Savez Indije i Rusije je veliki poraz za geopolitiku Sjedinjenih Američkih Država.

(Pravda)

Share this post: