JOŠ JEDAN ŠAMAR AMERICI: Oland i Francuska rekli NE slobodnoj trgovini GMO proizvodima!

oland

Francuski predsednik Fransoa Oland zapretio je da će odbaciti sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD, jer se protivi neuređenoj slobodnoj trgovini.

„Nikada ne bismo prihvatili podrivanje ključnih principa naše poljoprivrede, kulture i zajedničkog pristupa javnim tržištima. Iz tog razloga, Francuska u ovoj fazi kaže ‘ne'“, izjavio je Oland, a prenosi agencija Frans pres.

Francuski ministar za trgovinu Matijas Fekl je ranije danas za radio Evropa 1 rekao da su pregovori „potpuno blokirani“ i da je „najverovatniji ishod“ obustava pregovora.

On je insistirao na boljoj zaštiti životne sredine i poljoprivrede, navodeći da „u ovoj fazi, Francuska ne može da potpiše sporazum“.

Evropski zvaničnici su, kako piše AP, izgleda pooštrili retoriku, nakon što je ekološka organizacija Grinpis juče objavila mnoštvo poverljivih dokumenata iz pregovora o sporazumu o Transatlantskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP), koji su pokazali da je EU pod snažnim pritiskom SAD da snizi standarde zaštite potrošača u ključnim sektorima.

Francuska i još neke evropske države su, kako ocenjuje AP, naročito zabrinute zbog američke politike kojom se omogućava veća sloboda trgovini genetski modifikovanim proizvodima.

(TANJUG)

Share this post: