Jovanović: Moguć je kraj evrointegracija Srbije!

cedomir-jovanovic

Predsednik LDP Čedomir Jovanović je izrazio stav, u autorskom tekstu za „Danas“, da vojna neutralnost gura Srbiju u rusku sferu.

Lider LDP-a je napisao tekst sa glavnim fokusom na političko-vojne pakete Ruske Federacije.

Jovanović ističe da je „vojna neutralnost Srbije samo drugo ime za levitiranje naše zemlje u sferi ruskog uticaja. On dodaje da Srbija na taj način sama sebe gura u izolaciju.

Jovanović zaključuje u tekstu da je „moguć kraj evrointegracija Srbije“.

Prenosimo tekst u celini:

Po ko zna koji put događaji sa kojim se naše društvo suočava pokazuju nam da je navodna vojna neutralnost Srbije samo drugo ime za levitiranje naše zemlje u sferi ruskog uticaja i sinonim za usporavanje ili, kako danas izgleda, potpuno zaustavljanje evropskih integracija Srbije.

Novo zveckanje oružjem u regionu i junačenje nabavkom ruskih topova kojim bi navodno trebalo da pariramo Hrvatskoj veoma jasno pokazuje da je jedini smisao politike vojne neutralnosti održavanje trajne nestabilnosti u regionu.

Ovo je, posle sve očiglednijeg zaoštravanja odnosa sa EU oko implementacije Briselskog sporazuma, novo guranje prsta u oko Evropi i onom delu sveta od kojeg zavisi naša budućnost.

Izolacija u koju Srbija samu sebe gura a Rusija joj u tom oberučke pomaže preti nam vraćanjem u stanje koje smo jako dobro upoznali tokom 90-ih godina, u potpuno urušavanje institucija demokratskog društva, u haos koji će učiniti nemogućim svaki ekonomski, politički i društveni oporavak naše zemlje, u dizanje tenzija u kojem će vladati jači a ne pametniji a borba protiv korupcije više neće moći da bude ni predizborna fraza.

Put kojim će se Srbija odlučiti da krene ako umesto približavanja spoljne i unutrašnje politike EU odabere vojnopolitičke pakete koje joj danas nudi RF, značiće ne samo dalju destabilizaciju regiona, napete odnose sa komšijama nego i kraj evrointegracija za našu zemlju.

Ako se paketi prihvate, moguć kraj evrointegracija.

Naša zemlja nema drugi ekonomski, politički ili bezbednosni okvir kroz koji može obezbediti stabilnost, oporavak ili opstanak osim punog članstva u EU.

Svako današnje igranje rata i skretanje sa evropskog puta nije samo izneveravanje volje birača koji su ovoj vladi dali mandate da Srbiju vodi ka Evropi nego je i izraz potpune nespremnosti i nesposobnosti da se u region izgrade novi odnosi poverenja i saradnje koji su danas glavni preduslov oporavka i modernizacije Srbije o kojima se tako mnogo govori a koji nam stalno izmiču zbog nespremnosti onih koji vode zemlju da problemima priđu racionalno i da društvo uvedu u period mira i stabilnosti.

Vreme pred nama nateraće nas da kao društvo jasno, bez foliranja i zatvaranja očiju pred činjenicama, izaberemo u kakvoj budućnosti ćemo da živimo.

Izbori na svim nivoima su jedini način da Srbija kaže da li dalje želi da se kreće putem koji je vodi napred ka Evropi ili nazad u vreme čije smo probleme previše puta iskusili i valjda do danas iz njih nešto naučili.

Izbori su takođe način da političari, konačno, iskreno kažu za kakvu politiku se zalažu i preuzmu odgovornost za sve njene posledice. Naša zemlja više nije sposobna da preživi nijednu laž.

U teškom vremenu u kojem se nalazimo dugujemo joj iskrenost i hrabrost da je provedemo teškim i uskim putem do vremena u kojem će svaki dan biti bolji od prethodnog i problem manji od današnjih.

(Pravda)

Share this post: