JOVANOVIĆ: Podrška Vučiću za evropsku Srbiju, ne za „vlast u fantomkama“

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović kaže da će podržati premijera Aleksandra Vučića uvek kad se bori za modernu i evropsku Srbiju, ali da neće biti uz njega ukoliko je „paradigma vlasti s fantomkama”.

Jovanović je na pres konferenciji rekao da se „ne gura u Vučićevu vladu”, već da je za njega i LDP najvažnija Srbija, za koju, kako je primetio, može da se bori i u vlasti u opoziciji.

„Svakako ću razgovarati sa Vučićem, kao što sam razgovarao uvek sa svima i u tim razgovorima niti će jedina niti prva tema biti moje mesto u njegovoj vladi”, rekao je Jovanović odgovarajući na pitanja novinara u sedištu LDP-a.

Na spekulacije u medijima da će biti član vlade, Jovanović je odgovorio da one nisu slučajne, ali da Vučić i on nisu za to dali povod.

„Mislim da se radi o velikom strahu onih koji su pomislili da su konačno promenili orijentaciju naše zemlje da su izbori, koji su ostali za nama, politička potvrda ambicije koja je otvoreno iskazana u prethodnom periodu kroz želju da Srbija prekine svoj evropski put i da se zaustavi i vrati nazad u okvire onoga u čemu smo živeli 90-ih godina”, rekao je Jovanović.

Na pitanje o karakteru buduće vlade Jovanović je rekao da bi bilo nepristojno i pogrešno da odgovara umesto Vučića, a zatim objasmnio da je njegov odnos prema Vučiću isti kao i prema svakom drugom u zemlji, i ne proizilazi iz onoga šta će taj neko raditi sutra, već iz onoga šta je radio prethodnih 20 godina.

U tom smislu, dodao je, i Vučić će moći da računa na njegovu podršku ukoliko se bori za evropsku, modernu, demokratsku Srbiju, jakih institucija u kojoj vladaju zakoni poštuju prava.

„Ako želi da vodi dijalog sa kosovskim Albancima i seče taj Gordijev čvor koji nas davi, ako se bori za stabilnost u regionu…”, naveo je Jovanović, ali i dodao da će boriti protiv njega „ukoliko je paradigma vlasti sa fantomkama”, kada ubijenog premijera i predsednika DS Zorana Đinđića navodi kao čoveka koji je svoju politiku realizovao u saradnji sa Zemunskim klanom, i kada vodi evropsku politiku na tako da podrška građana ideji evropske Srbije bude na minimumu.

Uz poruku da se uvek trudio da bude odgovoran prema zemlji te da će tako biti i buduće, Jovanović je novinarima rekao da će ih obavestiti ako bude išao na razgovor kod Vučića, kao i o sadržaju tog razgovora, te da će nakon toga o potezima odlučiti u dogovoru sa svojom strankom.

Navodeći da ke njegova lična, ali i obaveza stranke da konsoliduje građansku scenu i napravi dogovore koji će je učiniti konkurentnom SNS-u, Jovanović je najavio razgovore s ljudima iz LDP o izbornom rezultatu.

„Svi mi kažu da treba da budem srećan što se vraćamo u skupštinu, ali ja ne mislim da je to dovoljno. Želim da možemo mnogo više da utičemo na političke tokove u zemlji”, rekao je Jovanović.

Upitan o medijskim napisima u vezi sa predsedničkim izborima, Jovanović je rekao da u toj stranci niko i ne razmišlja o njima i da je do sada dva puta učestvovao – 2008. i 2012, jer je to bila njegova obaveza – prvi put da bi neko izneo normalan stav u vezi sa kosovskom krizom, Bosnom, Srebrenicom i Hagom, a drugi put jer su raspisani tokom parlamentarnih kampanje i to je bio jedini način za medijsko pojavljivanje.

Odnos s koalicionim partnerima SDS-om i LSV-om, kako je objasnio, zasnovan je na fundamentalnim vrednostima.

„Nismo vezani pupčanom vrpcom, ali ako, primera radi, LSV uđe u koaliciju u Vojvodini sa SNS-om, neću smatrati da je Nenad Čanak postao četnik, već da će ostati ono što je i do sada bio”,rekao je Jovanović i dodao da u Skupštini Srbije LDP neće formirati poseban poslanički klub, ili možda, u dogovoru sa SDS-om to ipak učini, iz pragmatičnih razloga, kako bi se dobilo više vremena za poslaničko obraćanje.

(Tanjug)

Share this post: