JUTARNJI: Hrvatska vojska na ivici propasti!

hrvatska-hrvatski_branitelji vojska

Nedavno je u Hrvatsku stiglo svih 16 borbenih helikoptera tipa „Kajova“, a krajem godine predsednica RH najavila je i moguću nabavku zapadnih helikoptera „Crni jastreb“ i izjasnila za nabavku novih borbenih aviona.

Ministar odbrane Damir Krstičević je pak početkom prošle nedelje rekao da nove lovce Hrvatska naprosto mora da ima. Modernizacija Vojske Srbije je uzela maha mogućim uvođenjem do 22 MiG-a 29.

No, već sprovedene i najavljene modernizacije neće same po sebi popraviti spremnost OS RH jer su suočene sa dubokim i sistemskim problemima na polju ljudskog potencijala i planiranja.

Uprkos 15-godišnjoj mantri o čoveku kao najvećoj vrednosti Hrvatske vojske, u hrvatskog vojnika se možda i najmanje ulagalo, a taj trend doveo je do sada već kritičnog manjka letačkog i tehničkog osoblja u hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu.

Interes za poziv vojnog pilota opada već godinama.

U protekle četiri godine se na selekciju za vojne pilote javilo ukupno 275 kadeta. Od naraštaja 2010./2011. u sistem je ušao samo 41 kadet i kadetkinja. Ni sedam po naraštaju. Sa takvim prilivom hrvatska vojska nema čemu da se nada.

Sistem je paralizovan nedostatkom vizije i planiranja, pa se budućim vojnim pilotima ne može predstaviti jasna linija napretka karijere.

Hrvatima nedostaje toliko pilota da svi oficiri koji ispunjavaju lekarske uslove mogu da se jave za prelazak na pilotsku obuku.

(Jutarnji List)

Share this post: