Kad je kriza zlato najsigurnije: Rusija povećava rezerve

Bogatstvo

S obzirom na poslednju rundu previranja na tržištima kapitala i obveznica, investitori su ponovo preusmerili interesovanje na tržište plemenitih metala.

Ovo tržište investitori doživljavaju kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima, javlja američka televizijska stanica Si-En-Bi-Si.

Cena zlata i srebra se ove nedelje kretala između gubitaka i dobitaka, pošto su prinosi na 10-godišnje nemačke obveznice, prvi put od septembra 2014, probili važnu granicu od 1,0 odsto.

Iako je rast cena zlata do sada bio ograničen zbog jačanja američkog dolara, perspektive u pogledu ostatka godine su pozitivne, ocenjuju analitičari.

„Bilo bi pogrešno zaključiti da perspektive zlata za preostali deo 2015. godine isključivo zavise od evolucije američke monetarne politike i da odluka američke centralne banke (Fed) o pooštravanju monetarne politike samo može značiti niže cene“, izjavio je šef odeljenja za istraživanje sirovina kompanije Kepital ekonomiks, DŽulijan DŽesop.

„Čak i u kraćim periodima, tražnja za plemenitim metalima i kupovina na ključnim tržištima u usponu može biti značajnija od događanja u SAD“, dodao je Džesop.

Drugi faktor koji utiče na tražnju plemenitih metala su, kako navodi Si-En-Bi-Si, veće kupovine pojedinih država, među kojima prednjači Rusija. Naime, centralna banka Rusije povećava količine zlata u nastojanju da diverzifikuje rezerve u dolarima.

U protekloj nedelji je takođe primećen veći ulazak kapitala u fondove i hartije od vrednosti koji su vezani za plemenite metale.

„Prošle nedelje smo uočili pet miliona dolara vredne investicije u zlato“, izjavio je direktor kompanije ETF sekjuritiz, Martin Arnold, prognozirajući da će cena zlata do kraja godine skočiti sa aktuelnih 1.180 dolara za uncu na 1.300 dolara.

(Tanjug)

Share this post: