Kako je španski novinar preživeo torturu Džihadi Džona

Otkriven identitet

Španski novinar Havijer Espinosa proveo je nekoliko meseci u zarobljeništvu Islamske države (IS) u Siriji, ali je u međuvremenu oslobođen, a danas se seća torture koju je tamo preživeo

Španski novinar Havijer Espinosa proveo je nekoliko meseci u zarobljeništvu Islamske države (IS) u Siriji, ali je u međuvremenu oslobođen, a danas se seća torture koju je tamo preživeo – naročito jezivih pretnji ozloglašenog britanskog teroriste Džihadi Džona, koga opisuje kao psihopatu.

Espinosa, koga su ekstremisti oteli 2013. godine zajedno sa njegovim kolegom dok su izveštavali o sukobima u Siriji u blizini turske granice, ne može da zaboravi trenutak kada mu je najgnusniji svetski terorista prislonio sečivo mača na vrat simulirajući pogubljenje u zatvoru IS, prenosi britanski „Dejli mejl“.

Ovaj dugogodišnji novinar španskog lista „El Mundo“ kaže da je, sa još desetinama drugih talaca, kroz ovakve stravične epizode psihološkog i fizičkog mučenja i ponižavanja prolazio svakodnevno.

Britanac kuvajtskog porekla Džihadi Džon, čije je pravo ime Muhamed Emvazi, želeo je, navodi Espinosa, da postigne „maksimalno dramatičnu atmosferu“ i bio je među „psihotičnim“ ekstremistima koji su mu oduzeli sve što je kod sebe imao da bi dopunili prostorije u kojima su ležali milioni dolara gotovine.

Među najjezivijim anegdotama koje Espinosa prepričava je pretnja džihadista da će ekshumirati telo ubijenog ruskog inženjera Sergeja Gorbunova i da će preostale taoce naterati da u grobu spavaju pored njegove glave izrešetane mecima.

„Uživali su u tome da plaše zarobljenike, primoravajući nas da gledamo fotografije Sergeja Gorbanova i govoreći nam kako bismo mogli za završimo pored njega“, priseća se Espinosa.

On kaže da su ga često noću budili krici drugih talaca koji su bili mučeni u svojim ćelijama, kao što je to bio slučaj sa mladićem koga su brutalno pretukli pošto su ga uhvatili da puši, a što šerijat strogo zabranjuje.

Za evropske i američke taoce koji su nestajali džihadisti su preostalim taocima govorili da su ili oslobođeni ili premešteni, ali su, kaže Espinosa, oni zapravo jedan po jedan ubijani, a njihova pogubljenja su prikazivana na varvarskim propagandnim video snimcima.

Espinosa je, zajedno sa španskim kolegom, američkim novinarima i humanitarnim radnicima među kojima su bili i neki Britanci, bio zatočen u zatvorima IS, koje opisuje kao „elegantne palate“ i nekadašnjem sedištu vlade u Raki.

Iako su svi njihovi sapatnici bili pogubljeni, dva Španca su oslobođena prošlegodine, nakon što je španska vlada postigla sporazum sa ekstremistima.

Španska vlada je za njih platila otkup, kao što su se i Francuska, Italija, Nemačka i druge zemlje povinovale zahtevima ekstremista kako bi njihovi državljani bili oslobođeni, dok se samo Britanija i SAD drže sporazuma UN da ne pristaju na zadovoljenje takvih zahteva, navodi britanski list.

Zbog toga su, kako tvrde džihadisti, pogubljeni neki novinari i humanitarni radnici iz te dve zemlje.

(Tanjug)

 

Share this post: