Kako tradicija nalaže, Slovenija će kao prva postkomunistička država legalizovati gej brakove

gej parada ponosa

Političari Evropske unije, uključujući i evropsku komesarku Violetu Bulc, pozvali su Sloveniju da podrži istopolne brakove uoči glasanja na referendumu koji bi mogao da obori kontraverzni zakon o bračnoj ravnopravnosti.

Ukoliko zemlja podrži gej brakove, Slovenija će postati prva centralnoevropska, slovenska i postkomunistička država koja je prihvatila takav korak.

Nasuprot tome, više od 10 zemalja zapadne Evrope sprovele su istopolne bračne zakone. Rezultati referenduma biće poznati u nedelju.

Glasači odlučuju da li da podrže zakon donet u martu o priznavanju gej zejdnica.

Političari EU pozvali su javnost da daju svoj glas “ZA” legalizaciju istopolnih brakova.

Levičarski poslanik Matej Vatovec progurao je zakon istakavši da će Slovenija (ukoliko izglasa) postati “istinski tolerantno i inkluzivno društvo”.

Međutim, stranke desnog centra protive se merama i sakupili su 80.000 potpisa peticijom protiv referenduma.

Najmanje 20 odsto birača (343.104 ljudi) će morati da izađe na referendum kako bi on bio valdian, a više od polovine onih koji glasaju moraće da se izjasne protiv kako bi zakon bio preinačen.

Najnovije istraživanje s kraja novembra pokazalo je da su rezultati prilično neizvesni – 40 odsto njih glasaće “ZA”, naspram 41 odsto onih koji će se izjasniti protiv istopolnih brakova.

(Blic)

Share this post: