KAO DA NISMO TU: Centar za evroatlanske studije na čijem je čelu Jelena Milić za Vidovdan održava NATO….

CEAS-nvo Jelena Milic

Konferencija „Zapadni Balkan i NATO pre i posle Varšavskog samita“, na kojoj će biti reči o procesu evroatlantskih integracija u regionu i o saradnji u susednim državama, biće održana u Beogradu 28. juna, u organizaciji Centra za evroatlantske studije, na čijem čelu je Jelena Milić.

– Nadamo se da će Srbija posle ovoga ubrzati procese priključivanja slobodnom demokratskom svetu, pre svega EU i NATO, i sa njima ići u susret svim globalnim izazovima, umesto da ostane mala zemlja na periferiji Evrope, pogodna za artikulaciju interesa drugih aktera – navodi se u saopštenju tog centra.

Konferencija se održava pre samita NATO-a u Varšavi, 8. i 9. jula, na kojem će se, prema rečima generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, doneti važne odluke kako bi se NATO prilagodio svetu koji se menja, a očekuje se i usvajanje Globalne strategije spoljne i bezbednosne politike, nakon rezultata „Bregzita“.

Centar navodi da, u takvoj situaciji, Srbija još nema formiranu Vladu, da se u međuvremenu mandatar Aleksandar Vučić sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, te da Srbija odavno nema jedan od najvažnijih strateških dokumenata – Strategiju spoljne politike.

I dok bi otvaranje poglavlja 31 koje se tiče spoljne, bezbednosne i odbrambene politike u okviru pregovora sa EU doprinelo da Srbija makar ukaže na to u kojem pravcu planira da ide, ruski zvaničnici, poput funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka, navode da će ta zemlja biti prinuđena da preispita niz sporazuma sa Srbijom, ukoliko se Beograd duboko integriše u EU, podseća Centar.

U međuvremenu, u Srbiji od 20. do 24. juna boravi tim NATO-a koji radi procene ispunjenosti prvog Individualnog akcionog plana partnerstva Srbije sa NATO.

Kako navodi CEAS, cilj konferencije je da javnost Srbije detaljnije informiše o značaju tih događaja i njihovim implikacijama za budućnost evroatlantskih integracija regiona Zapadnog Balkana, koji e doprineti daljem procesu demokratizacije i stabilizacije.

Na konferenciji će Centar predstaviti svoju procenu dosadašnje implementacije IPAP-a u Srbiji i preporuke sa posebnim osvrtom na sistem upravljanja krizama i planiranje u vanrednim situacijama i zaštitu tajnih podataka, za koje smatraju da su u proteklih godinu i po dana umesto unapređene, značajno usporene, kako vanrednim izborima, tako i uticajem ruske „meke moći“ u Srbiji.

(Sputnik)

Share this post: