Kina porinula tri nove nuklearne podmornice, Amerikanci uplašeni

Jačanje Kine

Kineska brodogradilišta završila su tri napredne nuklerane podmornice za napad na brodove koje lansiraju rakete horizontalno

Prema izveštaju koji su dali kineski mediji radi se o tipovima 093G koji predstavlja unapređena plovila druge generacije kineskih nuklearnih podmornica.

Novi tip 093G ima duži trup od osnovnog modela 093 jer su na trupu montirani raketni silosi za vertikalno ispaljivanje.

Podmornica će koristiti rakete YJ-18, varijantu za vertikalno ispaljivanje već postojećih supersoničnih protiv-brodskih raketa YJ-12.Nove rakete imaju domet od 200 kilometara i mogu da ponesu bojeve glave sa 300 kg eksploziva. Takođe, mogu da manevrišu, do udara u metu, i pri brzinama od tri maha.

Nove podmornice su i brže i imaju bolje manevarske sposobnosti.

Prema rečima američkih admirala ove podmornice nisu na nivou američkih, ali Kina konstantno razvija svoje pomorske snage tako da trenutno imaju više dizel i nuklearnih napadačkih podmornica od mornarice SAD!

Kineska narodna armija ima u upotrebi devet podmornica, šest, model 093, i tri starije, model 091S, dok se novi tip 095 još uvek razvija. Takođe kineska mornarica raspolaže i sa Tip-094 nuklearnim podmornicam koje nose nuklearne balističke rakete JL-1 i JL-2.

Strah povećava i činjenica da nukelarni projektili JL-2 ispaljeni sa kineskih podmornica mogu da dobace do američke obale!

Kako navode američki obaveštajni izvori jačanje kineskih pomorskih snaga, a posebno razvoj napadčkih plovila, posledica je saradnje dve supersile Rusije i Kine u ovoj oblasti.

Kina insistira na razvoju i zajedničkoj proizvodnji četiri do šest napadačkih dizel podmornica koje bi imale poslednju rače ruske tehnike – sonare, pogon i tehnologiju za prigušivanje buke.

Sve ovo će kako predviđaju američki admirali znatno povećati vojne kapacitet Kine i otežati praćenje njihovih podmornica.

(Novosti)

Share this post: