Kina prestravila Zapad uspešnim lansiranjem supersonične kosmičke rakete

kina supersonicna raketa lansiranje kosmos oruzje

Poslednji kineski antiraketni test izveden je u tajnosti, a izazvao je spekulacije među posmatračima koji sumnjaju da Peking testira hipersonično oružje s ciljem razaranja neprijateljskih satelita u Zemljinoj orbiti. Ovu tehnologiju SAD smatra velikom pretnjom.

Osmo testiranje transatmosferskog udarnog presretača bilo je izvedeno 30. oktobra, a raketa je putovala na hipersoničnoj brzini u složenoj uzlaznoj putanji. Spirala rakete je u toku svog manevra mogla da se vidi na nebu, što su i mnogi korisnici društvenih mreža zabeležili.

Peking, koji inače daje minimalne informacije o svojim vojnim programima, priznao je lansiranje i rekao da je to bio test projektila za presretanje. Na pitanje medija o lansiranju, kineska ambasada u Vašingtonu rekla je da ne poseduju „detaljnije informacije“.

Kina se zalaže za mirno korišćenje svemira, a protivi se da se prostor ispuni oružjem u svemiru – rekao je kineski zvaničnik listu „Vašington fri bikon“. Međutim, dva američka vojna zvaničnika rekli su novinaru lista, poznatog po svojim unutrašnjim izvorima, da je to projektil koji u borbenoj situaciji može potencijalno da „skine“ satelit u nižoj orbiti.

Drugi izvor je novinaru rekao, na prošlogodišnjem govoru viših zvaničnika Stejt departmenta, da kineski antisatelitski program „destabilizuje i ugrožava dugoročnu sigurnost i održivost okruženja u svemiru“.

U martu su američka vojska i predstavnici obaveštajne službe objavili planove izvođenja borbenih akcija u svemiru i upozorili Kinu na opasnost napada na američke satelite i na moguće buduće konflikte.

(Telegraf)

Share this post: