„KO ME TERO’…“: Vidi li srpska vlada da EU krizira?

ervropski parlament eu evropska unija brisel sednica objektiv

Ma kakvi bili rezultati referenduma u Britaniji, sama činjenica da je odnos onih koji su za uniju i protiv nje pola-pola pokazuje da je Evropa u problemu i da su njeni najbolji dani prošlost, kaže za Sputnjik bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Majer, danas profesor spoljne politike u Vašingtonu.

Situacija u Evropi nije, kaže Majer, napeta samo zbog britanskog glasanja koje je veoma tesno, nego i zbog migrantskog pitanja i finansijskih problema koji se ne odnose samo na Grčku, već i na druge zemlje južne Evrope, ali i zbog činjenice da je EU postala prevelika i previše komplikovana da bi dobro funkcionisala.
[adsenseyu4]

„Mislim da su najbolji dani EU prošlost. To je organizacija koja se veoma razlikuje od one od pre deset godina. Ako Britanija odluči da ode, druge zemlje će biti podstaknute da učine isto: Francuska, Holandija, Finska, Danska. To nije sigurno, ali je moguće“, navodi Majer.

On upozorava da čak i da Britanija odluči da ostane, sama činjenica da oko polovine Britanaca ne veruje i ne žele EU, kako pokazuju ankete, predstavlja „strašan signal za EU“.

Majer ipak ocenjuje da će EU „verovatno opstati“, ali sa daleko manjim značajem i daleko manjom sposobnošću da deluje jedinstveno.

„Svedoci smo da zbog finansijskih problema i problema izbeglica dolazi do neke vrste renacionalizacije politike u Evropi. Za postojanje EU to je veoma opasno.

Za 10-15 godina EU možda više neće postojati, ne možemo biti sigurni ali to je moguće. Ta organizacija je u veoma dubokoj krizi. Uzgred, čini mi se da premijer Vučić i vlada Srbije to ne shvataju. Ili ako shvataju, neće da to priznaju“, konstatuje naš sagovornik.

(Sputnik)

[adsenseyu1]

Share this post: