Kolinda optužila pokojnog Slobodana Miloševića za rat u bivšoj SFRJ

Diplomatski gaf

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas u Jajcu da se u Hrvatskoj i BiH vodio „krvavi rat koji je prouzrokovala velikosrpska politika“ bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Ona je istovremeno izrazila žaljenje „za svakom nevinom žrtvom bez obzira na nacionalnost“, prenela je HINA.

Kako navodi agencija, Grabar Kitarović je u tom bosanskohercegovačkom gradu učestvovala u obeležavanju godišnjice „oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba“.

„Čestitam vam svima 20. godišnjicu vojno-policijske operacije ‘Maestral’ i oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca“, rekla je Grabar-Kitarović, pozdravljena aplauzom.

Predsednica Hrvatske i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović položili su vence na spomenik u centru Jajca, a kako navodi Hina, „počast oslobodiocima Jajca odata je svečanim mimohodom i smotrom zastava ratnih jedinica“.

Prema rečima Grabar-Kitarović, operacija „Maestral“ bila je potpuno legitimna, jer je, kako navodi, utemeljena na međudržavnom sporazumu Tuđman-Izetbegović potpisanom u Splitu. Ona smatra i da su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i BiH vođene 1995. godine bile „ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici“.

HINA navodi da su jedinice Hrvatske vojske i Hrvatskog veća odbrane „oslobodile Jajce 13. septembra 1995. godine“ u okviru operacije „Maestral“ i da su time stvoreni uslovi za mirovne pregovore koji su na kraju doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

dejton sporazum

Prema rečima Grabar-Kitarović, operacija „Maestral“ je predstavljala pobedu samostalnosti i suverenosti BiH, ali i pobedu opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima, poručujući istovremeno da „hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan, jer to je i matična država hrvatskog naroda“.

Konstatujući da se BiH i danas suočava s brojnim problemima, predsednica Hrvatske je rekla da je najbolji put za njihovo rešavanja put ka evroatlantskim integracijama, i da će Hrvatska na tom putu biti uvek iskren sused i dobar prijatelj BiH.

Posetom Jajcu Grabar-Kitarović završila je četvorodnevnu radnu posetu BiH.

(Tanjug)

Share this post: