Kolinda otputovala u SAD da lično vidi šta će sa presudom koju je Hag bacio na njenu državu!

Hrvatska predsednica otputovala je u višednevnu posetu SAD, gde će, između ostalog, u sredu prisustvovati sedici SB UN i govoriti o radu Haškog tribunala.

[adsenseyu5]

Taj sud je, podsetimo, doneo konačnu optužujuću presudu za šestoricu Hrvata u BiH, a tokom izricanja presude jedan od osumnjičenih Slobodan Praljak, se ubio.

Za hrvatski državni vrh optužujuća haška presuda nekadašnjim liderima samoproglašene republike Herceg Bosne, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, neprihvatljiva je i najavljeno je njeno osporavanje i pred Savetom bezbednosti UN.

– Hrvatska smatra da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina.

Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima prema stavu vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine – rekao je premijer Andrej Plenković u svom prvom obraćanju nakon izricanja presude.

[adsenseyu1]

Sutradan se oglasila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši da se u Hagu nije sudilo Hrvatskoj, da Hrvatska nije bila agresor, već da je najviše učinila za opstanak celovite BiH.

– Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga – rekla je hrvatska predsednica i dodala da je Hrvatska uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država.

Hrvatska, kazala je, na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

– Niko drugi pa ni Haški tribunal neće pisati našu istoriju – poručila je predsednica.

Te izjave hrvatskih čelniika začudile su svetske medije, a portal Index. hr podseća da to nije prvi put da državni vrh, kako navodi, „zanesen lažnim i opasnim folklorom, lažno tumači hrvatsku istoriju“.

Portal, naime, ukazuje da zvanični dokument Ujedinjenih nacija pokazuje da ipak nije istina „da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina, kako to, kako se navodi, tvrdi Plenković.

[adsenseyu1]

Takođe, pokazuje i da, bez obzira šta kaže premijer Plenković, državni vrh u tim ratnim događanjima ipak jeste bio povezan s onim „činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine“.

Pokazuje i da Hrvatska ipak nije „najviše učinila za opstanak celovite BiH“, kako tvrdi predsednica, navodi Index.

Podseća se, naime, da je 3. februara 1994. održana je 333. sednica Saveta bezbedosti UN na temu „Situacija u Bosni i Hercegovini“, te da je tadašnji predsednik tog saveta izjavio, izmedju ostalog, da Savet bezbednosti oštro osuđuje Hrvatsku zbog „ozbiljnih neprijateljskih dela protiv členice UN, što predstavlja kršenje medjunarodnog prava, Povelje UN i bitnih odluka Saveta bezbbednosti, posebno Rezoluciju 752 iz 1992. kojom se zahtevao hitni prekid svih oblika uplitanja i puno poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

– Savet bezednosti zahteva da Republika Hrvatska smesta povuče sve elemente Hrvatske vojske (HV), kao i vojnu opremu, te da potpuno poštuje teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine – navodi se u izjavi kojom se traži i da SB još jednom potvrdjuje suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te ne prihvata i osudjuje prisvajanje teritorija silom ili ‘etničkim čišćenjem’, ko god ga počinio.

(Mediji)[adsenseyu2]

Share this post: