KOLINDA POKAZALA DA JE NAJBOLJI ĐAK EU: „Drukala“ Ruse Nemcima u Berlinu!

Diplomatski gaf

„Od Rusije ne treba praviti neprijatelja, ali moramo čvrsto da branimo načela teritorijalnog integriteta i prava zemalja da same odlučuju o svojoj budućnosti“, rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u Minhenu.

Ona je prethodno upozorila da se Rusija nelegitimno suprotstavlja integracijama zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO.

Ona će se u subotu sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na rubu tradicionalne sigurnosne konferencije u glavnom gradu Bavarske.

– Odnosi Hrvatske sa Rusijom odvijaju se na dva koloseka: prvi je čvrsta obrana načela međunarodnog prava, a drugi je saradnja u borbi protiv terorizma, u Siriji i stabilizaciji prilika na jugoistoku Evrope – rekla je Grabar Kitarović.

Ona je dodala da od Rusije ne treba praviti neprijatelja.

– Od Rusije ne treba da pravimo neprijatelja, ali moramo da budemo vrlo jasni u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i prava svake države da donosi političke oduke o svojoj budućnosti.

To se odnosi na Ukrajinu, ali i na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju – rekla je predsednica novinarima.

Po njenim rečima, Rusija nije jedina država koja nastoji iskoristiti to što je proces proširenja EU-a i NATO-a gotovo stao, pa su ljudi počeli da traže alternativna rešenja.

– Želimo da održimo taj evroatlantski proces otvorenim i ne želimo da o tome odluku donosi bilo koja treća strana osim država kandidatkinja i EU – istakla je.

(Agencije)

Share this post: