KOSOVO odustalo od zahteva za prijem u članstvo Uneska!

Ilustracija

foto: sr.wikipedia.org

Prištinske vlasti saopštile su večeras da su odustale od zahteva za prijem Kosova u članstvo Uneska.

Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini navelo je da je „pragmatično odlaganje“ zahteva Kosova za članstvo u Interpolu i Unesku zasnovano na punoj i bliskoj saradnji sa SAD i drugim zemljama Kvinte.

„Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da ove akcije doprinose učvršćenju međunarodnog položaja Kosova, daljem unapređenju odnosa sa partnerskim i savezničkim zemljama, osiguravanju bezbednosti i unapređenju mira u regionu“, navodi se u saopštenju za medije objavljenom na sajtu kosovskog ministarstva.

S druge strane, u saopštenju o procesu podnošenja zahteva Kosova za prijem u međunarodne organizacije, navedeno je da proces sticanja članstva Kosova u regionalnim, kontinentalnim i globalnim organizacijama, odnosno UN i agencijama vezanim za UN, ostaje prioritetni cilj Prištine.

„Kosovo se do sada pridružilo više od 60 regionalnih, kontinentalnih i globalnih organizacija i svaka akcija podnošenja zahteva, procedura ili proces sticanja članstva, preduzima se u punoj i bliskoj koordinaciji sa strateškim i istorijskim saveznicima Kosova, odnosno Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je Kosovo u savezništvu sa Zapadom i da je to savezništvo „večno i nepovratno“.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova naglašava da sa Vladom deluje na koordinisan i odgovoran način, štiteći „nacionalni interes“ Kosova.

„Bilo kakva druga tvrdnja u cilju stvaranja negativne slike u javnosti je nerazumna i neprofesionalna“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Share this post: