Kreće zaplena: Kreditori šokirane Grke izbacuju iz kuća na ulicu

atina-grcka

Poslednji pregovori Grčke i njenih kreditora o reformama, vođeni proteklog vikenda, nisu doveli do dogovora o isplati dve milijarde evra pomoći toj zemlji.

„Danas neće biti dogovora o isplati dve milijarde evra Grčkoj“, izjavio je Frans presu evropski izvor uoči početka sastanka ministara zone evra i dodao da pregovori zastajkuju po pitanju zaplene imovine.

Isti izvori su u nedelju naveli da dodatna obećana suma ne može da bude isplaćena dok se ne sprovede „prvi deo reforme, koji je često i najbolniji“.

Veliki porast nenaplativih zajmova usled finansijske krize pojavio se kao jedno od ključnih pitanja u pregovorima.

Kreditori navode da treba olakšati zaplenu kuća kako bi banke mogle da očiste loše zajmove, dok je vlada zabrinuta da bi time veliki broj ljudi bio suočen s izbacivanjem. iz domova

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta u vrednosti od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične zajmove, kako bi ispunila zahteve kreditora i dobila rate pomoći i pristup fondovima za pomoć bankama.

Iznos od dve milijarde evra je trebalo da bude isplaćen u oktobru, pre naredne rate krajem godine od jedne milijarde evra.

Ministri finansija Evrogrupe danas će održati mesečni sastanak u Briselu na čijem će dnevnom redu biti Grčka.

(BETA)

Share this post: