Kritično od 5. do 8. marta: Kiša natapa Srbiju!

Nevreme

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u noći između 5. i 6. marta očekuju se padavine, naročito na jugozapadu i zapadu zemlje, u Sremu, Šumadiji i području Beograda.

Na svim vodotokovima u Srbiji od 5. do 8. marta očekuju su veći i umereni porasti vodostaja. Veće poraste treba očekivati na Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, Limu, Jadru i gornjem toku Južne Morave, a umerene na banatskim vodotocima, Jasenici, Kubršnici, slivu Zapadne Morave sa pritokama kao i na Mlavi, Peku i Timoku, navodi se u saopštenju.

Sneg u Sjenici i na planinama, u ostatku Srbije kiša

Jak sneg jutros pada u Sjenici, a sneg umerenog intenziteta trenutno veje na Crnom Vrhu, Zlatiboru, Kopaoniku i u Kuršumliji, dok u mnogim mestima pada kiša.

Čajetinci bez struje, ispala tri dalekovoda

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Bojan Tomić kazao je da je u opštini Čajetina zbog snega došlo do ispadanja tri dalekovoda i da je 2.000 domaćinstava bez struje. On je dodao da su ekipe na terenu i da se očekuje normalizacija situacije.

Snabdevanje električnom energijom na području Moravičkog okruga je uredno, ali se saobraćaj u brdsko planinskim predelima, zbog snega koji se zadržava na kolovozima, odvija otežano, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije MO, Slobodan Jolović.

„Saobraćaj se na višim područjima Čačka, Ivanjice, Lučana i Gornjeg Milanovca odvija uz teškoće jer se sneg zadržava na putevima, ali za sada, svi putni pravci su prohodni. Zato savetujemo oprez u vožnji“, upozorio je Jolović. Prema njegovim rečima, zbog kiše koja pada vodostaj na Zapadnoj Moravi je porastao za 15, a na Bjelici za 10 centimetara, a padavine se očekuju u toku noći i sutrašnjeg dana.

Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti, posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi, saopštio je danas MUP Srbije, povodom najave da se u Republici narednih dana očekuju obilne padavine, praćene zahlađenjem.

Sektor za vanredne situacije obavestio je okružne, gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve operativne i preventivne mere u okviru jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, naročito na preduzimanju mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanja pojave „urbanih poplava“.

Potrebno je preventivno obići kritične lokacije na vodotokovima drugoga reda, preduzeti adekvatne mere na otklanjanju nedostataka kao što su propusti, mostovi. Takođe, treba sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preventivno očistiti sva slivna mesta na gradskim kanalizacionim sistemima, u saradnji sa inspekcijskim i komunalnim službama jedinica lokalnih samouprava, navodi MUP u saopštenju.

Bez brige, nema poplava u Beogradu!

Na području Beograda ne postoji opasnost od poplava a sve gradske službe su preventivno spremne za reagovanje, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić. On je rekao da su padavine manje nego što su najavili meteorolozi, „a nikakvoj panici nema mesta jer ne postoji opasnost od poplava“.
Prema njegovim rečima, „Beogradvode” se nalaze u prvom stepenu pripravnosti, i za sada nema opasnosti od izlivanja velikih reka. Od noćas u jedan do jutros u osam sati, palo je od dva do šest litara kiše po kvadratnom metru, u zavisnosti od dela grada. U narednih 48 sati se, prema najnovijim informacijama, očekuje da će pasti od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, u zavisnosti od dela grada.

U Srbiji trenutno nema vanrednih situacija

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Bojan Tomić izjavio je danas da trenutno u Srbiji nema uvođenja vanredne situacije zbog padavina. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je juče da će u četvrtak i petak vodostaji gornjeg toka Zapadne Morave prevazići upozoravajuće nivoe zbog obilnih padavina. Kako se navodi u hidrometeorološkom upozorenju na sajtu RHMZ-a, na gornjem toku Zapadne Morave s pritokama vodostaji će tokom četvrtka i petka previzići upozoravajuće nivoe, dok će gornji tok Južne Morave dostići taj nivo.

Loše vreme u komšiluku: Bura pravi haos

Hrvatska

Najavljeno pogoršanje vremenskih prilika, pad temperature uz obilne padavine, stiglo je u veći deo regiona, a crveno upozorenje meteoalarma važi za Jadran i istočnu Hercegovinu i upozorava na izuzetno opasno vreme koje može da prouzrokuje velike štete i nezgode sa opasnošću po život.

U hrvatskom priobalju duva orkanska bura pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne putevi su zatvoreni za sve grupe vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači sa poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju i obrnuto, podaci su Hrvatskog autokluba.
Ciklon Rea nadvio se nad Hrvatskom, u Slavoniji se predviđaju padavine s mestimičnom kišom i susnežicom, a u Lici i Gorskom kotaru sa snegom.

U Splitu duva olujna bura s orkanskim udarima, a najjača će duvati podno Velebita i u Dalmaciji, pa bi, prema mišljenju stručnjaka, po snazi mogla da prestigne orkansku buru s početka februara, prenose lokalni mediji.
U Makarskoj su udari bure prelazili 130 kilometra na sat, a u Podstrani su interventne ekipe morale ukloniti slomljeni električni stub, javlja RTL, uz informaciju da se na Trgovačko-transportnom terminalu Split urušio deo krova firme „Dalmex“, dok je na području Gornje Podstrane u prekidu snabdevanje električnom energijom.

Državni hidrometeorološki zavod javlja da je jutros značajnija količina snega napadala u Begovom Razdolju, na Risnjaku i u Delnicama, Čabru, a nesto malo i u Otočcu i Gospiću. Zbog snežnih padavina u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za vozila iznad 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić, dok na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

BiH

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina obilnije padavine mogu uzrokovati probleme, evropski Meteoalarm za danas je objavio crveno upozorenje za područje istočne Hercegovine i žuti za ostatak BiH, dok prognoze FHMZ nagoveštava najobilnije padavine upravo u istočnoj Hercegovini.

Saobraćaj se zbog snega na većini putnih pravaca u BiH već odvija otežano i usporeno, a na putnom pravcu Sarajevo – Konjic na planinskom prevoju Ivan potpuno je obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila.
Kako javljaju čitaoci portala Klix.ba, kretanje prema Konjicu i iz tog grada prema Sarajevu je veoma otežano i nailaze na nekoliko zastoja. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vetar koji stvara snežne nanose. Vozačima se savetuje da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Vazdušni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za sada funkcioniše dobro, iako snežne padavine uzrokuju brojne probleme u drumskom.

Crna Gora

Snega ima i u Crnoj Gori – usled padavina od jutros je obustavljen saobraćaj za određenu kategoriju vozila na putu Podgorica – Bijelo Polje, saopšteno je iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije, dok iz Auto-moto saveza navode da se u većini zemlje saobraća po mokrim putevima, uz učestale odrone i mestimično smanjenu vidljivost.

Slovenija

Što se tiče Slovenije, nadležne službe upozoravaju na izuzetno jak vetar i buru u primorskom regionu i na snazi je žuti meteoalarm, dok se u Makedoniji saobraćaj odvija otežano usled mokrih puteva, delimično pod snegom, a u višim predelima na snazi je zabrana za teška teretna vozila.

(Tanjug, Beta)

Share this post: