KUVA U MAKEDONIJI: Albanski premijer pozvao lidere sve četiri Albanske partije iz Makedonije na tajne razgovore u Tiranu!

Premijer Albanije

foto: AP/Tanjug

Albanski premijer pozvao lidere sve četiri albanske partije iz Makedonije na tajne razgovore u Tiranu

Albanski premijer Edi Rama rešio je da gazduje Makedonijom. On je pozvao lidere sve četiri albanske partije iz Makedonije na tajne razgovore u Tiranu, a kako se spekuliše, cilј mu je da na mesto makedonskog premijera postavi Albanca.

Kako mediji u Skopju prenose, Rama je rešio da iskoristi neizvesnu političku situaciju nakon izbora u Makedoniji. Naime, nijedna od velikih makedonskih stranaka – ni VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, ni opozicioni Socijaldemokratski savez za Makedoniju (SDSM) Zorana Zaeva – nije uspela da osvoji dovolјan broj glasova da samostalno vlaad.

Tako budućnost Makedonije zavisi od Albanaca, koji su osvojili 20 mesta u parlamentu i mogu da postavlјaju uslove za formiranje vlade.

Mogu da ucenjuju

Zbog toga je Edi Rama u Tiranu pozvao Alija Ahmetija , lidera najveće albanske partije u Makedoniji Demokratske unije za integracije (DUI), zatim Bilala Kasamija, šefa Bese, Menduha Tačija iz Demokratske partije Albanaca (DPA) i Zijadina Selu, vođu Pokreta za reforme DPA.

Na razgovoru iza zatvorenih vrata sa Ramom u utorak su bili Kasami i sela, a juče je trebalo dase sretne sa Ahmetijem i Tačijem.

Nakon prve runde razgovora u utorak uveče Rama je saopštio da je apelovao na makedonske Albance da budu složni.

– S obzirom na to da su u Makedoniji okončani izbori, Albanci treba da iskoriste šansu. Budući da su neizbežni u formiranju vlade, moraju ponovo da nametnu pitanje primene Ohridskog sporazuma iz 2001.

Albanske partije u Makedoniji nisu obavezne da u svemu budu složne, ali interes Albanaca mora da im bude na prvom mestu – rekao je Rama.

Međutim, kako mediji u Skoplјu pišu, albanski premijer se direktno umešao u politiku susedne Makedonije.

– Edi Rama je dao uputstva makedonskim Albancima kako da se ponašaju prilikom pregovora o formiranju vlade u Skoplјu.

Rekao im je da bi trebalo da traže mesto predsednika vlade, budući da bez albanskih partija nova vlast ne može da bude formirana – naveo je diplomatski izvor iz Tirane za makedonske medije.

Tamošnja štampa naglašava da su besmislene Ramine primedbe o navodnom nepoštovanju Ohridskog sporazuma, kojim je okončan oružani sukob između albanskih terorista i makedonske vojske 2001.

Informer/Srbija Danas

Share this post: