Lavrov: Zabrinjava hladna reakcija sa Zapada u vezi tragedije ruskog pilota

sergej lavrov

Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju i sumnjamo u to da je u pitanju nenameran čin, kaže ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kako je istakao, Rusija „ne želi da vodi rat sa Turskom“ i njen stav prema turskom narodu se ne menja.

„Naša pitanja se tiču samo aktuelnih turskih vlasti. Ipak, ozbiljno ćemo razmotriti sve postojeće sporazume sa Turskom, a savetujemo građanima da ne putuju u tu zemlju“, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da bi trebalo obratiti pažnju na to što Ankara nije „održala ispravnu komunikaciju sa Moskvom“ zbog incidenta, kao i na to što su se veoma brzo pojavili snimci i drugi podaci o padu aviona.

Takođe, postavio je pitanje da li je bilo konsultacije Turske i SAD oko incidenta.

„Pitam se da li se Turska konsultuje sa SAD oko obaranja bilo koje letelice u vazdušnom prostoru Sirije“, naveo je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je kritikovao i NATO i EU zbog odnosa prema incidentu i činjenici da niko nije uputio saučešće Rusiji zbog stradanja pilota.

Nije bilo žaljenja ili saučešća, već su saopštenja više služila da prikriju to što su turske snage uradile„, rekao je Lavrov.

Lavrov je podsetio i turskog kolegu na Erdoganove reči: kratko kršenje vazdušnog prostora ne može biti uzrok za primenu sile.

„Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu pokušao je da opravda akcije svog Ratnog vazduhoplovstva narušavanjem granice sa Sirijom ruskog Su-24“, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

U Moskvi veliki broj pitanja izaziva i činjenica da linija za hitne veze Turske nije bila uključena ni pre ni posle incidenta sa Su-24, dodao je ruski ministar.

Ipak, ruski ministar je naglasio da Rusija ima nameru da sarađuje sa Turskom.

Moskva ne izbegava kontakte, a moj telefonski razgovor sa turskim kolegom je dokaz za to„, rekao je Lavrov.Jedan od dvojice ruskih pilota koji se katapultirao nakon što je ruski avion pogođen je živ i pokupila ga je sirijska vojska.

(Sputnik)

Share this post: