Lazanski: Neće migranti u BiH

lazanski miroslav politika analiticar vojni

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski smatra da su male šanse da početkom jeseni veliki talas izbeglica iz Sirije zapljusne BiH, kao i da će migranti sa Bliskog istoka izabrati tu zemlju ili Srbiju da se trajno nastane.

Prema njegovim rečima, kada se sirijske izbeglice dočepaju Nemačke svako od njih dobija po 480 evra socijalne pomoći plus plaćen stan, sa izgledima da za tri godine dobiju njemačko državljanstvo.

„Kod pojedinaca postoji strah da bi se jedan deo izbeglica mogao trajno zadržati u BiH ili Srbiji. Međutim, postavlja se pitanje zbog čega bi ti ljudi ostali ovde kada naše zemlje nisu u stanju da im pruže osnovne uslove za normalan život“, rekao je Lazanski za „Pres Republika Srpska“.

On je istakao da se BiH ne nalazi na izbegličkoj ruti prema zemljama EU iz praktičnih razloga, odnosno činjenice da bi morali da pređu još tri granice do ulaska u šengensku zonu.

Brojni zapadnoevropski mediji ranije su objavili predviđanja, prema kojim je BiH sledeća destinacija kroz koju će proći migranti sa Bliskog istoka.

(RTRS)

Share this post: