Lekar dao crnu prognozu: Šumaheru ostalo nekoliko meseci života

Probudio se

Šumaher je zbog teških povreda glave zadobijenih 29. decembra prošle godine na skijanju u francuskim Alpima do juna bio u veštački izazvanoj komi. Onda je prebačen u rehabilitacionu kliniku u Lozani, a od pre dva meseca je na kućnom oporavku.

Bivši lekar Formule 1 dr Geri Hartštajn tvrdi da je slavnom nemačkom vozaču Mihaelu Šumaheru ostalo još maksimalno nekoliko godina života.

Šumaher je zbog teških povreda glave zadobijenih 29. decembra prošle godine naskijanju u francuskim Alpima do juna bio u veštački izazvanoj komi. Onda je prebačen u rehabilitacionu kliniku u Lozani, a od pre dva meseca je na kućnom oporavku.

Britanski mediji navode da njegova supruga Korina svakim danom uz Šumahera, a za nedelju dana lečenja potroše i do 100.000 funti u nadi da će rehabilitacija da da rezultate.

Britanski mediji navode da je Šumaher u stanju „minimalne svesti“ u kojoj može da pomera oči i da odgovara na jednostavna pitanja klimanjem glave. Šumaher reaguje na zvuke, ali je i dalje nepokretan. Nemac se hrani uz pomoć cevčica.

Hartštajn je upozorio porodicu i navijače sedmostrukog svetskog šampiona u F1 da se pripreme na najgore.

„Ne mogu da pomognem, ali mislim da će Mihael, ako se probudi, imati problema sa govorom i moraće naporno da radi. Kada to kažem mislim i na hodanje, čitanje i pisanje, i sve to ostavlja gorak ukus i tugu njegovoj porodici. Očekivani životni vek, koji ne pokazuje neurološka pobljšanja, je od nekoliko meseci od nekoliko godina. Moramo biti spremni na sve“, rekao je Hartštajn i dodao:

„Saopšteno nam je da Mihael više nije u komi. To nije vest. Mislim da je ovo pogrešna interpretacija onoga što se dešava. Moramo da budemo realni da kažemo da kako vreme prolazi postoje sve manje šanse da se njegovo stanje popravi“.

(Kurir)

Share this post: