LJajić: Srbija zbog zatvaranja granica sa susedima trpi milionske štete

rasim ljajic

Srbija će trpeti milionsku štetu zbog zatvaranja granice sa susedima usled migrantske krize, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Šteta bi sigurno mogla da se meri milionima evra, jer su i Hrvatska i Mađarska važni spoljnotrgovinski partneri Srbije. Osim toga, i jedna i druga zemlja su tranzitne kada je reč o plasmanu robe iz Srbije na treća tržišta“, rekao je Ljajić.

To je, dodao je Ljajić, direktna šteta, dok će posredna sigurno biti veća, posebno ako se imaju u vidu poruke koje se šalju potencijalnim investitorima u regionu.

On je istakao da je svakome jasno da izbeglice koje se trenutno nalaze u Srbiji, ne žele tu i da ostanu.

„Od 170.000 koji su od početka godine ušli u našu zemlju, zanemarljiv broj njih je zatražio azil“, podsetio je Ljajić.

On je istakao da je ponosan na to što što je Srbija ovako reagovala na krizu.

„Jedna smo od retkih zemalja koja se nije obrukala. Zvali su me ljudi iz arapskog sveta i rekli da su veoma pozitivno iznenađeni, jer su od početka migrantske krize imali drugačiju predstavu o Srbiji“, kaže Ljajić.

Govoreći o privatizaciji „Telekoma“, ministar turizma, trgovine i telokomunikacija je u intervju za „Kurir“ rekao da ta kompanija „neće biti prodata po svaku cenu, i ne ispod one cene za koju mi pretpostavljamo da je adekvatna“.

„Telekom prodajemo zato što mislimo da je to najbolje za kompaniju. Ako ne dobijemo adekvatnu ponudu, već imamo druge opcije, čiji je cilj da se kompanija modernizuje, menadžment profesionalizuje, organizacija unapredi, a trošskovi optimizuju“, rekao je Ljajić.

(Tanjug)

Share this post: